Geslaagde editie NK Maasheggenvlechten 2024


12 maart 2024

Afgelopen zondag 10 maart was het zo ver, het jaarlijkse NK Maasheggenvlechten werd voor de achttiende keer georganiseerd door Stichting Landschapsbeheer Boxmeer. Voor de tweede keer was Portaal de Vilt aan de Beugenseweg in Oeffelt het decor van het evenement.

Record aantal deelnemende teams

Maar liefst 250 vlechters streden om de felbegeerde wisseltrofee de ‘Gouden Hiep’. Naast teams die deelnamen aan de wedstrijd waren er ook demonstratieteams aanwezig. De Maasheggenstijl is specifiek voor het gebied langs de Maas tussen Maashees en Cuijk. Op andere plekken wordt er in andere stijlen gevlochten. Zo lieten Engelsen, Ieren, een Belg en een Fransman hun specifieke streekvlechtwerk zien. Een demonstratieteam van het Brabants Landschap heeft het publiek laten zien hoe er in Kartuizerstijl gevlochten wordt.

Team Aa en Maas.
Team Aa en Maas.

Grote concurrentie

Dit jaar hebben we met 2 teams vanuit ons waterschap gestreden om de 'Gouden Hiep'. Verschillende collega's en leden uit ons dagelijks- en algemeen bestuur deden mee. Ook een gastvlechter van Vrijwillig Landschapsbeheer Uden versterkte een van de Aa en Maas teams. De concurrentie was groot dit jaar. Helaas hebben we dan ook een podiumplek aan onze collega's van waterschap Limburg moeten afstaan. De strijd om de ‘Gouden Hiep’ werd uiteindelijk gewonnen door het team ProBoom uit Cuijk.

Winnaars NK Maasheggenvlechten.

MaasheggenKids

Ook voor kinderen was van alles te ontdekken en te beleven; van een beverexpeditie, het behalen van het dijkwachtersdiploma en wilgentenen vlechten, tot een workshop macrofotografie met je mobiel, knuffelen met alpaca’s, lammetjes en kalfjes en nog veel meer. Via een speurtocht ontdekten de kinderen wat er zo allemaal in het gebied te zien en te doen is.

Onze (oud)collega's en partners organiseerden ook kinder- en publieksactiviteiten. Deze werden druk bezocht. Zo’n 4000 mensen, waaronder veel gezinnen met jonge kinderen, bezochten het kampioenschap.

Toekomst van het Maasheggenvlechten

Met de toekomst van het Maasheggenvlechten zit het ook wel goed. Naast de studenten teams van de universiteit Wageningen was er dit jaar ook een team van de Radboud universiteit in Nijmegen. Hogeschool van Hall/Larenstein Velp was aanwezig met drie teams. Hoge Agrarische School uit den Bosch kon niet achterblijven en werd ook vertegenwoordigd door drie teams. Zelfs een leerlingenteam van het Elzendaalcollege had vooraf goed geoefend om mee te kunnen doen. Op naar de negentiende editie van het kampioenschap op 9 maart 2025. Kijk voor meer informatie over het evenement op www.maasheggen.nl.