Bezoek tot en met september iedere laatste zondag gratis onze gemalen Caners en Van Sasse


28 juni 2024

Iedere laatste zondag van april t/m september stellen we museumgemaal Caners in Gewande en gemaal Van Sasse in Grave gratis open voor publiek. Dus pak je kans en duik in een stukje geschiedenis van ons waterschap. Rondleiders leggen je uit hoe gemalen al jarenlang helpen onze voeten droog te houden. Interesse? Kom zondag 26 mei langs! We zijn geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Museumgemaal Caners

Gemaal Caners is nu een museum, maar pompte vroeger overtollig water uit de polders naar de Maas. De originele dieselmotor is nog in takt en wordt tijdens opening regelmatig gestart. Misschien wel juist op het moment dat jij een bezoekje brengt! Het interieur van het museum heeft net een complete make-over gekregen, inclusief een nieuwe collega in de vorm van een bever. Kom ook langs en bekijk de oude werktuigen, kaarten foto’s en video’s uit het verleden en heden en leer over het gemaal en ons waterschap. Wil je na je bezoek nog een frisse neus halen? Caners ligt tegenover natuurgebied Maasuiterwaard Blauwe Sluis. Hier zie je de contouren van een oud fort en geniet je vanaf een moderne pier van het mooie uitzicht over de Maas.

Bezoekadres

Museumgemaal Caners, Krommenhoek 12a in Gewande.

Gemaal Van Sasse

Kom naar Grave en verwonder je over het complex van stuwen, sluizen en een brug. Tegenwoordig loopt het water van de Raam onder het gemaal door naar de Maas. Tijdens de rondleiding nemen we je mee terug naar de jaren twintig van de vorige eeuw. Je komt te weten hoe een stuw leidde tot de bouw van het gemaal Van Sasse, vernoemd naar de eerste voorzitter van waterschap De Maaskant. Hij speelt vandaag de dag een verrassende rol tijdens een virtuele expositie in het gemaal. Een Efteling-waardige attractie!

Vispassage en waterweetjeswandelroute

Tijdens je bezoek kun je ook de vistrap naast gemaal Van Sasse bekijken. Deze vistrap laat vissen veilig onder het gemaal door zwemmen, waardoor het gebouw geen obstakel vormt. Iets wat heel belangrijk is voor de vismigratie. Bij gemaal Van Sasse begint en eindigt bovendien een van onze waterweetjeswandelroutes, die je langs mooie plekken in de omgeving leidt. Je kunt de route alvast hier downloaden (pdf, 1.2 MB) of vraag ernaar in het gemaal.

Bezoekadres

Gemaal Van Sasse, Mars van Wijthdijk 1 in Grave.