Interview dijkgraaf Mario Jacobs met DTV Nieuws: ‘Balanceren tussen vasthouden en afvoeren van water’


3 juli 2024

Een onderzoek naar hoe Brabanders klimaatverandering beleven, het natste voorjaar ooit gemeten en een belevingswaardenonderzoek rond de dijkverbetering Lith-Bokhoven. Al die actuele onderwerpen kwamen voorbij in een interview dat onze dijkgraaf Mario Jacobs onlangs gaf aan het DTV-programma Focus. ,,Steeds meer mensen realiseren zich dat klimaatverandering invloed heeft op hun omgeving.”

Meer dan de helft van de Brabanders is zich bewust van de impact van het veranderende klimaat op hun woonomgeving. Vier op de tien inwoners van de provincie zijn zelfs bezorgd over de gevolgen van extreem weer. Dat blijkt uit onderzoek van het Pon & Telos, in opdracht van ons waterschap.

,,Je ziet dat klimaatverandering eigenlijk overal de turbo op zet. Het wordt heet, maar het wordt heter. Het wordt nat, maar het wordt natter. En dat laatste zie je zelfs op dit moment gebeuren”, aldus de dijkgraaf in het gesprek met DTV. Hij refereert daarmee ook aan de tal van extreem natte maanden die we de afgelopen tijd hebben gehad.

Continu balanceren

Voor 2024 is er momenteel sprake van een neerslagtekort van zo’n 180 mm. Dat betekent dat er sinds het begin van het jaar 180 mm meer regen is gevallen dan dat er is verdampt. Die ‘voorraad’ is erg fijn met oog op een drogere periode, maar is tegelijkertijd ook geen garantie op het voorkomen van droogte. Jacobs: ,,Wat we eigenlijk doen is constant balanceren tussen het vasthouden en afvoeren van water, op een touw dat door klimaatopwarming steeds dunner wordt.”

Belevingswaardenonderzoek dijkverbetering Lith-Bokhoven

Recentelijk is er een belevingswaardenonderzoek gehouden voor de dijkverbetering tussen Lith en Bokhoven. Een belangrijk onderzoek in een voor het waterschap technische opgave. ,,We beginnen nu met het hele traject, de 23 kilometer die we moeten gaan aanpakken. We starten met bekijken hoe mensen de dijk beleven. Wat vinden zij waardevol en wat vinden zij nou minder geslaagd? Mensen leven daar gewoon, en we willen de beleving graag meenemen’’, licht Jacobs toe.

Het volledige interview zien?

Het hele interview met Mario kun je hieronder bekijken.

Bron: DTV Nieuws