Update 3 januari 2024: lokaal uitschieters naar 40 mm regen dus waterbergingen blijven op ‘stand-by’ staan


3 januari 2024

Het blijft vandaag en morgen nog flink regenen in ons werkgebied. De verwachting is dat erin totaal zo’n 30 millimeter valt, met lokaal uitschieters naar 40 millimeter. Twee waterbergingsgebieden blijven daarom klaar staan om ingezet te worden als dat nodig is.

Wegafzetting waterberging Diesdonk

Het gaat daarbij om de bergingen Diesdonk bij Helmond/Asten en Ham-Havelt bij Veghel. Die laatstgenoemde werd tijdens de kerstdagen ook al eens ingezet, om wateroverlast te helpen voorkomen. Omdat de bodem door alle neerslag inmiddels zo vol en verzadigd is, zorgt elke bui meteen voor meer afvoer én dus hogere waterstanden. Het bergingsgebied Starkriet is nu al voor een deel ingezet.

Stijging Maas

Door alle regen verwachten we opnieuw een piek in de hoeveelheid water die we moeten verwerken. We kunnen momenteel nog altijd goed afvoeren op de Maas, ondanks dat de waterstand in de rivier naar verwachting flink gaat stijgen. De afvoerpiek komt op 6 januari ons werkgebied binnen.

De stijging van de Maas heeft te maken met de neerslag die de afgelopen tijd is gevallen in Frankrijk en de Ardennen en uiteindelijk in de Maas terechtkomt. Die situatie houden we natuurlijk scherp in de gaten.

Weersvoorspelling

Na donderdag/vrijdag wordt het weer waarschijnlijk wat gunstiger en lijken de dagen wat droger te worden.

Lees onze eerdere updates


Vragen? We helpen je graag!

Jens Verhagen

Functie
communicatieadviseur
Telefoon
06-39 35 12 17
E-mail
jensverhagen@aaenmaas.nl

Sophie Hendriks

Functie
communicatieadviseur
Telefoon
06-14 60 77 37
E-mail
shendriks@aaenmaas.nl