600 beluchtingsschotels vervangen op onze zuivering in Den Bosch


5 februari 2024

De afgelopen week heeft ons team op de zuivering in Den Bosch kei hard gewerkt aan het vervangen van 600 beluchtingsschotels in de demon-reactor. Een flinke klus met veel verschillende stappen.

Waarom beluchtingsschotels?

Afvalwater dat via het riool naar de waterzuivering komt, bevat onder andere stikstof. In de demonstanks halen we het stikstof uit het water. Dit is een belangrijke stap in het zuiveringsproces. We gebruiken de beluchtingsschotels om zuurstof aan het afvalwater toe te voegen. Dit bevordert de groei van nuttige bacteriën die organisch materiaal zoals stikstof afbreken. Zo gaat het afvalwater weer schoon de beken en sloten in. Bekijk in de video hieronder hoe onze collega's deze klus klaarden.

Hoe vervangen we beluchtingsschotels?

Stap 1: alle ballen verzamelen

We haalden eerst de ballen (afdekking) uit de tank. Hiervoor lieten we de tank gecontroleerd overstromen, waardoor de ballen boven kwamen drijven. Alle ballen gingen in containers.

Stap 2: een lege en schone tank

Vervolgens mocht collega Gerrie aan de slag. Hij pompte met ‘zijn Betsy’(pompwagen) 750m3 water uit de tank. Daarna kon de tank worden gereinigd en er werd een trap geplaatst voor de werkzaamheden in de tank.

Stap 3: civiele inspectie

Collega Fred voerde tijdens de werkzaamheden meteen een civiele inspectie uit. Bij zo'n inspectie kijken we naar de huidige staat van bijvoorbeeld betonwerk en de leidingen. Dat gaat makkelijker als de tank leeg is.

Stap 4: nieuwe membranen

Tijdens het vervangen van de membranen van de beluchtingsschotels  bleek dat ongeveer de helft kapot of gescheurd was. Ze waren dus echt aan vervanging toe. Een membraan is het zwarte gedeelte van de beluchtingsschotel. Hierin zitten gaatjes die open gaan als we er luchtdruk op zetten. Zo verdelen we de lucht. Het membraan sluit ook weer af als er geen luchtdruk op staat. Zo komt er geen water/slib in het leidingwerk.

Stap 5: reiniging en reparatie

Na het reinigen van de vervuilde luchtleidingen en het uitvoeren van een aantal reparaties aan het leidingwerk, monteerden we de nieuwe membranen.

Stap 6: een geslaagde bellentest

Vandaag voerden we een geslaagde bellentest. De beluchting werkt weer prima! De ballen gaan weer in de tank. En we bereiden ons voor om hetzelfde ‘kunstje’ nog een keer uit te voeren voor de 1000 beluchtingsschotels in onze tweede Demon-reactor. Werken bij waterschap is nooit saai 😉