Purperbacterie in sloot bij kruising Maaspoortweg en Koningshoeven in Den Bosch zo goed als verdwenen


12 oktober 2023

Het water in de Maaspoortwijk in 's-Hertogenbosch kleurde twee weken geleden roze bij de kruising van Maaspoortweg en Koningshoeven. Na onderzoek bleek dat dit veroorzaakt werd door de purperbacterie. Deze bacterie is niet schadelijk voor mensen en dieren maar kan wel voor irritatie zorgen. De roze kleur is inmiddels weg, en recente monsters wijzen erop dat de bacterie ook zo goed als verdwenen is.

De purperbacterie

De purperbacterie is, net als blauwalg, een bacterie die in water leeft. De bacterie maakt voedingsstoffen met behulp van zwavelverbindingen uit het slib op de bodem van het water. Bij sommige omstandigheden, het water moet kouder zijn dan 15 graden, kunnen de bacteriën zich explosief vermenigvuldigen. En dat zorgt voor de roze kleur.

Vermijd contact met water

Hoewel de bacterie niet gevaarlijk is voor mens en dier is het beter om contact met het water te vermijden. Dus ook niet uw hond erin laten zwemmen of eruit drinken. We adviseren sowieso om dit niet te doen, omdat we niet altijd weten wat er in het slootwater zit.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice(opent in nieuw venster)