Mist, vrieskou of regen: niets houdt ons 'oranje legioen' tegen!


29 november 2023

Bij waterschap Aa en Maas zetten we dijkwachten in om de dijken goed in de gaten te houden. Ze kijken of er geen beschadigingen zijn aan de dijk, maar houden ook in de gaten of er zich situaties voordoen die een beschadiging aan de dijk kunnen veroorzaken. We leiden hen op om dit te signaleren en eventuele problemen aan de dijk te herkennen.  Daarnaast geven wij hen jaarlijks een opfriscursus in de vorm van een dijkwachttraining. De maand november stond in het teken van deze jaarlijkse dijkwachttrainingen.

Dijken, das en bever, sluizen en gemalen

Een tijdje terug hebben we deze training afgetrapt met een livestream waarin we dieper zijn ingegaan op de theorie van de dijkwachttrainingen. De trainingen van dit jaar stonden in het teken van de dijkverbeteringen, graverij en de verschillende zogenaamde kunstwerken in ons gebied, zoals sluizen en gemalen.

Afgelopen week was het tijd om het veld in (of, beter gezegd: de dijk op) te gaan om de opgedane kennis van de livestream in de praktijk te brengen en te ervaren. In Doeveren, Grave en Megen werden onze 183 dijkwachten door specialisten van het waterschap volledig bijgepraat over de stand van zaken rondom onze dijkverbeteringsprojecten, graverij door das en bever in en rondom de dijk en over de verschillende lokale sluizen en gemalen.

Door weer en wind, maar ook met een kraakheldere lucht en temperaturen dicht bij het vriespunt, bezochten de groepen onder leiding van onze dijkbeheerders de verschillende locaties te voet of met de fiets. Mutsen, sjaals en de door het waterschap uitgereikte handschoenen kwamen hier goed van pas.

We zijn trots op zo’n grote groep dijkwachten die zich letterlijk door weer en wind inzetten om onze dijken goed mee in de gaten te houden!