Bevergangen verwijderd uit de Maasdijk


Bevers hebben de eigenschap dat ze zich nestelen in de Maasdijk. De dijk is voor de bever namelijk een favoriete plek om zijn gangen en nestkamers te maken. Zo ook de oude Maasarm bij Haren, waar we met het waterschap in een jaar tijd al twee keer graverij in het buitentalud van de dijk hebben hersteld. Recentelijk konden we voor een derde keer aan de slag, toen we een verzakking constateerden in het talud.

De rattenvanger vond drie ingangen onder water, die circa 30 meter uit elkaar lagen. Doordat het talud zo nat en glad was, hebben we in overleg met een geotechnicus besloten een tijdelijke werkbaan op het talud te maken. Deze bestaat uit zogenaamd geotextiel met daarop gebroken puin. Op deze manier konden we veilig te werk gaan, kon er grond worden aangevoerd en konden er takken worden afgevoerd. De gangen die de bever inmiddels had gegraven waren maar liefst 10 en 15 meter lang!

Waar we bij het waterschap normaliter altijd gaan voor de beste en definitieve oplossing, kunnen we nu niets anders doen dan met een tijdelijke oplossing werken. Over een jaar starten we op dit stuk van de dijk namelijk met de uitvoering van het dijkverbeteringstraject Meanderende Maas. Tot die tijd moeten onze dijkbeheerders de dijk nauwkeurig in de gaten houden en nieuwe graverij direct verwijderen. Om die reden blijft de tijdelijke werkbaan ook liggen, zodat we bij nieuwe graverij snel kunnen handelen.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice