Natuurvriendelijke inrichting voor Snelleloop in Milheeze


17 mei 2023

Op diverse plekken in ons werkgebied richten we beken en sloten natuurvriendelijker in. Dat doen we om de waterkwaliteit en de biodiversiteit te verbeteren, onder meer vanuit Europese richtlijnen. Zo rondden we onlangs werkzaamheden bij de Snelleloop in Milheeze af. We legden er een bosbeek aan: niet alleen nuttig, ook mooi om te zien.

Het gaat om het deel van de beek bij de Kuikenvlaas. Aan de beek zijn diverse werkzaamheden verricht. Stuwen zijn verwijderd en verplaatst. In het water is dood hout aangebracht. Dit brengt variatie in de waterstroming en biedt daarnaast een fijne schuilplek voor waterdieren.

Aanleg van bosbeek

Ook kronkelt nu naast de Snelleloop op een deel van het traject een bosbeek. Door het kronkelen blijft het water langer in het gebied; belangrijk nu de zomer eraan komt. De bosbeek is daarnaast bedoeld als vispassage, waarmee vissen obstakels in de Snelleloop kunnen omzeilen. De vissen krijgen hierdoor meer beweegruimte. Die is nodig om voedsel te zoeken of een paaiplekje te vinden.

De eerste riviergrondel is al gespot!

Kijk mee! (timelapse)

Het werk aan de Snelleloop in Milheeze nam ruim twee maanden in beslag. In weer en wind werd gewerkt, zoals te zien is in het filmpje. Laat het er nu maar weer groeien en bloeien!

Meer informatie

Benieuwd op welke plekken we nog meer beken en sloten natuurvriendelijk  (gaan) inrichten? Die informatie vind je op www.aaenmaas.nl/nvo