Leerlingen vangen waterdiertjes met onze ecologen


31 mei 2023

Vorig jaar riepen we Speelleercentrum de Pionier in Veghel uit tot winnaar van de actie ‘Waterdiertjes vangen met een ecoloog’. Vanwege blauwalg in het oppervlaktewater kon de activiteit toen helaas niet plaatsvinden. Nu was het eindelijk zo ver! De groepen 5/6 en 7/8 gingen afgelopen week met onze ecologen Wiet en Bart op pad om waterdiertjes te vangen.

Waterdiertjes en waterkwaliteit

Eerst kregen beide groepen een korte, interessante presentatie over wat we als waterschap allemaal doen, over waterkwaliteit en waterdiertjes. Zo leerden de leerlingen onder andere dat waterdiertjes iets zeggen over de kwaliteit van het water waarin ze leven. Sommige waterdiertjes leven alleen in schoon water, andere soorten zie je vooral in water dat slechter van kwaliteit is. Maar, zoals de leerlingen hadden aangegeven in de winactie: niets is leerzamer dan er zelf op uit te gaan. Dus snel de klas uit en over naar het echte werk!

Op ontdekking

Met schepnet, witte bakjes, loeppotjes en zoekkaarten ontdekten de leerlingen de waterdiertjes in de vijver in de buurt van de school. Ze vingen veel verschillende soorten, waaronder jufferlarven, vlokreeften, duikerwantsen, watermijten en bloedzuigers. “Maar die babysnoek is toch wel het vetste waterdiertje” aldus een van de leerlingen. De groepen vonden het erg leuk om zelf op ontdekking te gaan. “We hebben enorm genoten van het waterdiertjes vangen! De ecologen hadden de volledige aandacht van de leerlingen. Het is zeer leerzaam geweest,” aldus de enthousiaste docent.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice