Hey doorspoeler! Heb jij de flushfactor?


21 december 2023

Met die vraag gingen wij de straat op. We vroegen voorbijgangers of zij weten wat ze met het oliebollen- en frituurvet moeten doen na het bakken van een bitterbal of oliebol. We zien nog veel te vaak dat mensen bakolie of frituurvet doorspoelen via de wc of via de gootsteen. Met als gevolg gigantische vetklonten en dus verstoppingen bij onze rioolgemalen, pompen en zuiveringen. De kosten aan mankracht en materieel om dit schoon te maken lopen jaarlijks hoog op.

Check de video om te zien of de mensen in Den Bosch de flushfactor hebben

Jouw riolering en onze rioolgemalen en zuiveringsinstallaties raken door het vet verstopt

Oudjaarsavond komt dichtbij dus is het tijd voor het bakken van oliebollen. De olie of het (frituur)vet waarin ze gebakken worden,  spoelen mensen helaas nog veel te vaak door via de wc of door de gootsteen. Met als gevolg gigantische vetklonten waardoor niet alleen jouw riolering, maar ook  onze rioolgemalen, pompen en zuiveringen en verstopt kunnen raken. En dan moeten wij de verstopping verwijderen.

Vieze, intensieve en dure klus

Het vet wordt kapot gespoten en opgezogen. Dat is een vies en intensief klusje, want het vet vormt een dikke drijflaag die moeilijk kapot te krijgen is. Bij een groot rioolgemaal zijn 4 man, 1 zuigwagen en 1 spuitwagen 2 dagen bezig om het vet te verwijderen. Het gaat dus aardig in de euro’s lopen, geld dat de gemeenschap moet betalen. Jaarlijks besteden gemeentes en waterschappen miljoenen euro’s aan het repareren van kapotte pompen en het schoonmaken van riolen.

Giet frituurvet terug in een pak en lever het in bij een gele container

Maar waar laat je olie en vet dan wel? Het is eigenlijk heel simpel: Giet frituurvet terug in de verpakking of in een leeg melkpak. Daarna lever je het in bij een gele container. Die staan bij supermarkten, scholen, sportclubs en kinderboerderijen. Wil je het niet apart inleveren of kun je geen gele container vinden? Gooi het dan in de bak voor restafval. En een vette pan? Neem die eerst af met een  doekje voordat je hem afspoelt.

Zie inleverpunten gele containers

POEP, PLAS EN (Plee)PAPIER

Soms lijkt het lastig: wat mag ik nou wel of niet doorspoelen? Maar onthoud gewoon de drie P’s die wel mogen worden doorgespoeld: poep, plas en (plee)papier!

Wij wensen iedereen een VETvrij nieuwjaar!