Je toilet doorspoelen met drinkwater, kan dat nog anno 2022? ‘Het is als tandenpoetsen met champagne’


15 september 2022

Drollen doorspoelen met drinkwater? In Nederland de gewoonste zaak van de wereld. Maar is dat in tijden van toenemende droogte en schaarste aan water nog wel te verdedigen? ,,Het is best decadent, toch?”

Nederland geniet wereldwijd faam als het gaat om de omgang met water. Maar ook als je zelf het voorbeeld bent, kun je soms leren van anderen. Net over de grens in Vlaanderen is het al bijna twintig jaar verplicht om bij de bouw van een nieuwe woning een regenwaterput te installeren. Binnenkort worden de regels zelfs verscherpt. Er komen grotere bassins om nog meer hemelwater vast te houden.

In Nederland wordt de roep om navolging steeds luider. Zeker ook in Brabant. Mario Jacobs, dijkgraaf van waterschap Aa en Maas, doet er bijvoorbeeld op LinkedIn en andere sociale media alles aan om de discussie te stimuleren, onder meer via de hashtag ‘DDDverbod’ (Drollen Doorspoelen met Drinkwater-verbod).

,,Het zou me een lief ding waard zijn als we dit in Nederland op dezelfde manier gaan regelen als in Vlaanderen”, zegt Jacobs. ,,Daarmee zou je een belangrijke slag kunnen slaan, zeker gezien de ambitie om tot 2030 een miljoen huizen bij te bouwen. Je spant het paard achter de wagen als je in al die woningen het toilet blijft doorspoelen met schoon drinkwater.”

Lees het artikel in het Eindhovens Dagblad