Bezoek gemaal Van Sasse en ga 100 jaar terug in de tijd


18 oktober 2022

Reis terug in de tijd op vrijdag 28 oktober en ontdek een stukje van onze geschiedenis tijdens een bezoek aan gemaal Van Sasse. Het gemaal is geopend van 10.00-16.00 uur en de toegang is gratis. Bekijk ook de naastgelegen vistrap en geniet van de mooie waterweetjeswandeling!

Historische rondleiding gemaal Van Sasse

Toen waterschappen de Maaskant en de Aa een eeuw geleden werden opgericht, bestond gemaal Van Sasse nog niet. Maar dat volgde al snel in 1928. Want vanaf de oprichting van waterschap De Maaskant in 1921 werd hard gewerkt om het water in het Land van Cuijk beter onder controle te krijgen. Dankzij de bouw van dit eerste elektrische gemaal in de omgeving, werden problemen met het water opgelost. Gemaal Van Sasse is vernoemd naar de toenmalige voorzitter van waterschap De Maaskant. Tijdens je bezoek ontmoet je hem ‘persoonlijk’. Hij laat je op een verrassende manier zien hoe het gemaal tot stand is gekomen. De rondleiding is interessant voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

Vispassage en waterweetjeswandelroute

Tijdens het bezoek kun je ook de vistrap naast gemaal Van Sasse bekijken. Deze unieke vistrap laat vissen veilig onder het gemaal door zwemmen. Bij het gemaal begint en eindigt bovendien een van onze waterweetjeswandelroutes. Tijdens deze wandeling beleef je de waterrijke historie van de vestingstad Grave en loop je langs de Graafsche Raam en de Maas. In het gemaal kun je de map met de route krijgen.

Bezoekadres: Gemaal van Sasse, Mars en Wijthdijk 1, 5361 MA Grave

2022-10-18-gemaal-Van-Sasse-100-jaar
Gemaal Van Sasse.