Waterbericht maart: geen spat regen


24 maart 2022

Het is pas maart maar de droogte rukt nu al op in Brabant. Er valt al vier weken geen druppel regen. Dat is héél uitzonderlijk. Als het zo doorgaat, wordt dit de droogste maart ooit. Na een stormachtige en natte februari is het genieten buiten maar voor de natuur die weer tot leven komt en de boeren die hun land klaarmaken voor hun gewassen is het niet gunstig. De waterstanden in sloten, beken én in de grond dalen.

Waterstand van zaken?

Het vroege voorjaar is voor boeren én voor de natuur belangrijk. Boeren bewerken hun land en zaaien hun gronden in met gewassen. Om te ontkiemen hebben zaden water nodig. Als dit water niet in de bovenste laat zit, moeten ze die zaden water geven. Ook is er genoeg water nodig voor de rest van het groeiseizoen. Voor de natuur is voldoende water belangrijk omdat alles in het vroege voorjaar gaat groeien en bloeien.

Helaas zakken zowel de grondwaterstanden als het water in sloten en beken. Door de watervoorraad die we in februari opbouwden, zijn de grondwaterstanden met name in midden van het werkgebied nog redelijk normaal voor de tijd van het jaar. Maar als de regen nog lang uitblijft, zakt overal het grondwater snel verder weg.

Ook de hoeveelheid water die de sloten en beken afvoeren, is minder dan normaal voor het vroege voorjaar. Door het uitblijven van regen, veel zon en een droge wind droogt de bovenste laag van de bodem snel uit. Dat zie in je tuin aan de nu al droge grond en aan stofwolken die opvliegen als boeren hun land bewerken. Met dit soort weersomstandigheden neemt ook kans op natuurbranden toe.

20220324-waterbericht
Figuur 1, grondwaterstanden eind februari (links) en situatie van 23 maart (rechts)

Hoe gaan we verdroging tegen?

Water vasthouden

We zetten de stuwen hoog zodat we zoveel mogelijk water vasthouden

Wateraanvoer

We voeren extra water aan uit de Maas om de waterpeilen zoveel mogelijk in stand te houden en  beken blijven stromen.

Mogelijk een sproeiverbod uit grondwater

Op 1 april kijken we of het grondwater in verschillende gebieden hoog genoeg staat. Als dat niet zo is, kunnen we op 1 april een verbod instellen voor het onttrekken van grondwater voor het besproeien van grasland. Dat verbod geldt dan voor april en mei.

Volg de situatie voor 1 april via deze link: kaart 1 april situatie
Een te lage grondwaterstand zie je aan een rode bol. Is meer dan de helft van de bollen rood? Dan kleurt het hele deelgebied rood en staat in dat gebied het grondwater te laag.

Vooruitblik april

Volgens de weersverwachting blijft het de rest van de maand droog. De grondwaterstanden zakken verder, afvoeren nemen af en de bodem wordt droger. Rond april wordt wisselvalliger weer verwacht met meer kans op regen. We hopen dat die verwachting uitkomt want een watersysteem dat grotendeels afhankelijk is van neerslag kan niet zonder regen.

Blijf altijd op de hoogte