Wielrennende waterschappers vragen aandacht voor klimaat


21 juni 2022

Op 20 juni fietsten meer dan twaalfhonderd wielrenners de ClimateClassic: een fietstocht van Breda naar Groningen om aandacht te vragen voor de gevolgen en het voorkómen van klimaatverandering. Met z’n allen vormden ze een kleurig lint dat over de NAP-nulmeterlijn van Nederland slingert. Onze bestuurders Ernest de Groot en Peter Ketelaars fietsten ook mee.

Negen waterschapteams

De waterschappen op de route doen mee met negen waterschapsestafetteteams, bestaande uit bijna zeventig medewerkers en bestuursleden. Op elke waterschapsgrens geven zij het estafettestokje -een bidon met hun klimaatbeloftes- over aan het volgende team.

Ons team

Namens Aa en Maas fietsten bestuurders Ernest de Groot en Peter Ketelaars mee. "Ik doe mee met Cycling 4 Climate omdat het probleem van opwarming onder de aandacht te brengen. Door de oorlog in Oekraïne is het nog belangrijker geworden dat iedereen zelf kijkt wat je nog kan doen om de opwarming te stoppen. Minder met de auto en meer fietsen helpt zowel het klimaat als de portemonnee en is goed voor je gezondheid", zegt Peter.

"Eens, het is belangrijk om aandacht te vragen voor de problematiek van de klimaatverandering. Daarnaast vond ik het als recreatief toerfietser leuk om met ruim 30-32 km/uur 20 km achter amateur-wielrenner Peter Ketelaars aan te fietsen", vult Ernest aan.

Initiatief

De ClimateClassic is een initiatief van Cycling4Climate, dat fietsevenementen organiseert met als doel bewustwording rond de klimaatcrisis te vergroten, en mensen op een leuke manier in beweging te brengen. Dagelijks bestuurslid Els Otterman van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden nam het initiatief om met de waterschappen op de route mee te doen: "Als waterschappen hebben we al elke dag te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Denk aan perioden van langdurige droogte en extreme hoosbuien. Die gaan in de toekomst alleen nog maar vaker voorkomen. Dat heeft veel gevolgen voor onze steden en dorpen, onze dijken en ons buitengebied."