13 januari bijeenkomst ‘kansen voor natte teelten in de bouw’


15 december 2022

De vernatting van de Peel biedt kansen voor het verbouwen van natte teelten.  Op vrijdagmiddag 13 januari organiseren we samen met Innovatiehuis de Peel een interactieve bijeenkomst voor het telen en toepassen van natte teelten. De bijeenkomst is gericht op de hele keten van boer tot architect tot bouwer. Tijdens deze middag gaan we samen aan de slag  om de kansen te verkennen die vernatting van de Peel biedt voor biobased bouwen met natte teelten, ook voor andere gebieden.

Paludicultuur en biobased bouwen

Natte teelten, ook wel paludicultuur genoemd, zijn gewassen zoals riet, wilg en lisdodde die gedijen bij natte omstandigheden. Voor deze gewassen worden steeds meer toepassingen bedacht, met name in de bouw, maar bijvoorbeeld ook als vervanger voor veen in potgrond. Het bouwen met natuurlijke materialen, ook wel biobased bouwen genoemd is een duurzaam alternatief voor veel traditionele materialen.

Kennis over toepassingsmogelijkheden en verdienmodel

Tijdens de bijeenkomst komen zowel de teelt en het verdienmodel als de verschillende toepassingsmogelijkheden in de bouw aan bod. We gaan met elkaar aan de slag in een tweetal workshops en bezoeken een proefveld waar wij de teelt van Lisdodde in de praktijk testen. Deze lisdodde wordt op 13 januari geoogst met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkelde machine.

Het evenement is op 13 januari op de Automotive Campus in Helmond, van 13.00u  tot 17.00u. Het proefveld wordt bezocht met een pendelbus. Wees er snel bij, want er is maar plek voor 100 deelnemers!

Aanmelden via de website van het Innovatiehuis

Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door Interreg NWE en AgroProeftuin de Peel.

Interreg

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice

Beeld Lisdodde
Lisdodde