Bewoners vergroenen voortuinen in Land van Cuijk


26 april 2022

Op 23 april hebben inwoners van De Ribes in Boxmeer hun voortuinen groener gemaakt. Zij zijn hierbij geholpen door gemeente Land van Cuijk, woningcorporatie Mooiland, Sociom en waterschap Aa en Maas. In totaal hebben zo’n 30 bewoners samen hun voortuinen vergroend en de straat daarmee groener maar vooral ook gezelliger gemaakt.

2022-04-26-nieuwsbericht-voortuinen-vergroenen-landvancuijk-bewoners
Bewoners hard aan het werk in hun tuin ©Susan Cleassens

Groene (voor)tuin = gezelliger, meer natuur en minder regenwateroverlast

De inwoners werkten hieraan mee om de buurt groener en gezelliger te maken. In een groene tuin is meer ruimte voor natuur (denk aan vogels en insecten) en loopt regenwater sneller en beter weg. Bovendien zorgt groen in de zomer ook voor minder hitte. Door het extremere weer is het ook heel belangrijk dat we beter op droogte, wateroverlast en hitte zijn voorbereid. Een groene tuin helpt daarbij. Allemaal voordelen van een groene(re) voortuin. Inwoners vonden het daarbij ook erg gezellig om samen met hun straatgenoten aan de slag te gaan. Ze hielpen elkaar en wisselden ideeën uit. Een mooie bijkomstigheid.

Bewoners waarderen extra hulp

Medewerkers van de gemeente Land van Cuijk, woningcorporatie Mooiland, Sociom en waterschap Aa en Maas hielpen de bewoners bij deze tuinvergroeningsactie. Dat zorgde voor extra handjes. Ook een lokale hovenier hielp mee. Zo werden de juiste adviezen gegeven over inrichting van de tuinen en welke planten het beste gepoot konden worden. Er was een aanhangwagen (voor het afvoeren van tegels en tuinafval), koffie en thee. Na afloop van het werk kletsten buurtbewoners gezellig na en bewonderden ze elkaars tuinen.

Ook jouw straat vergroenen? Meld je dan nu aan! We helpen graag.

De organisatie van deze tuinvergroeningsactie is zo enthousiast, dat zij graag meer straten in het Land van Cuijk willen helpen om voortuinen te vergroenen. Wil jij samen met je straatgenoten ook aan de slag? Trommel dan je straatgenoten op en mail ons via landvancuijk@fijninbrabant.nl. De organisatie neemt daarna contact met jullie op.

Waarom tuinvergroeningsacties in het Land van Cuijk?

De gemeente Land van Cuijk werkt samen met waterschap Aa en Maas, Mooiland en Sociom om het Land van Cuijk klimaatbestendiger te maken. Doel is om in de toekomst beter opgewassen te zijn tegen wateroverlast, droogte en hitte. Dit doen we onder andere door het vergroenen van (voor)tuinen, bedrijventerreinen en schoolpleinen. Help ook mee om het Land van Cuijk mooier en fijner te maken.