Brabantse Julia Goets geïnstalleerd als nieuwe jeugddijkgraaf van Nederland


15 oktober 2021

Op vrijdag 15 oktober heeft Mario Jacobs, dijkgraaf van waterschap Aa en Maas, Julia Goets (17 jaar) uit Reek geïnstalleerd als de nieuwe jeugddijkgraaf van Nederland. Met deze benoeming is ze voorzitter van het nationaal jeugdwaterschapsbestuur, de jongeren denktank van de waterschappen. Julia heeft veel zin in haar nieuwe functie: “Als jeugddijkgraaf wil ik me samen met het nationaal jeugdbestuur inzetten om nog meer jongeren waterbewust te maken”.

Mick de Kruijff, Julia Goets, Judith Meurs, Mario Jacobs

Tijdens de beëdiging heeft Julia de belofte afgelegd en ontving ze de ambtsketen van de twee huidige jeugddijkgraven Judith Meurs en Mick de Kruijff van waterschap Hollandse Delta. Julia vervult de functie van jeugddijkgraaf voor een jaar, daarna wordt uit het nationaal jeugdwaterschapsbestuur een nieuwe jeugddijkgraaf gekozen. Sinds januari 2019 is Julia jeugdbestuurder bij Aa en Maas en vertegenwoordiger van het waterschap in het nationaal jeugdbestuur.

Belang van water

Julia is door haar werk als jeugdbestuurder zó enthousiast geworden over het onderwerp water, dat ze nu de mbo-opleiding Watermanagement in Velp volgt. Ze wil zich inzetten om meer jongeren te leren over water, het klimaat en het waterschap. “Door het hoge water en de overstromingen in Limburg deze zomer hebben veel jongeren gezien hoe belangrijk de dijken zijn en het werk van het waterschap is. Door de klimaatverandering is het essentieel dat juist jongeren zich nog bewuster worden van water en hoe ze zelf een bijdrage kunnen leveren aan het veranderende klimaat. Voor hun eigen toekomst”, geeft Julia aan.

Jeugdwaterschap

Het nationale jeugdwaterschapsbestuur bestaat uit jongeren tussen de 14 en 18 jaar afkomstig uit alle 21 waterschappen van Nederland. Het belangrijkste doel van de jonge bestuurders is om andere jongeren meer te leren over het waterschap. De jeugdbestuurders zijn de brug tussen de jongeren en het bestuur van de waterschappen. Lees meer over het landelijk jeugdwaterschap en bekijk hun Instagram-account.