Waterschap draagt bij aan natuurlijke bestrijding eikenprocessierupsen


4 maart 2020

Vanaf woensdag 4 maart hangt waterschap Aa en Maas 100 mezenkasten op aan eikenbomen langs het fietspad bij het Drongelens Kanaal. Daarmee draagt het waterschap bij aan de natuurlijke bestrijding van eikenprocessierupsen. Vogels zoals kool- en pimpelmezen kunnen helpen om de aantallen rupsen binnen de perken te houden om zo de overlast van bijvoorbeeld jeuk en huidirritatie te voorkomen.

Natuurlijke bestrijding

De nestkasten komen op het grondgebied van het waterschap te hangen, langs het fietspad vanaf het begin van het Drongelens Kanaal bij ’s-Hertogenbosch tot aan de Nieuwkuijkseweg in Heusden. Bestuurslid Ernest de Groot geeft aan: “Door de omgeving geschikt te maken voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, blijft het aantal rupsen mogelijk binnen de perken.” Eén van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups is de koolmees. “Een mezenjong eet tot 400 rupsen per week, dus ze kunnen hun hart ophalen met de hoeveelheid eikenprocessierupsen langs het Drongelens kanaal”, aldus De Groot.

Diverse maatregelen

Met het plaatsen van de mezenkasten hoopt het waterschap de kans op klachten voor de vele fietsers en wandelaars langs het kanaal te verkleinen. De afgelopen jaren heeft het waterschap al maatregelen getroffen om de ergste hinder langs het Drongelens Kanaal te verminderen. En ook dit jaar gaat het waterschap in de zomerperiode de nesten uit de bomen langs het fietspad wegzuigen en plaatst het bordjes om passanten te waarschuwen voor de aanwezigheid van eikenprocessierupsen.