Aa en Maas redt vissen in de Oploosche Molenbeek


31 juli 2019

In de Oploosche Molenbeek tussen Westerbeek en Sint Anthonis staat door de aanhoudende droogte vrijwel geen water meer. De beek stroomt, onder normale omstandigheden, via de vijver aan de Watermolenstraat door Oploo richting Sint Anthonis. Nu er onvoldoende water in de beek is, dreigt ook de vijver droog te vallen en happen vissen naar lucht. Daarom heeft waterschap Aa en Maas het water belucht waardoor er meer zuurstof in het water zit en heeft de gemeente Sint Anthonis extra water in de vijver gepompt. De lokale hengelsportvereniging houdt in de gaten of de vissen niet alsnog in de problemen komen.

Droogte en hitte

Reddingsacties van vissen en acties als tijdelijk beluchten en/of extra water toevoeren, zijn nodig op plekken waar vanwege de droogte te weinig water is en daardoor te weinig zuurstof in het water.  Bovendien zorgden de  extreme hitte en hoge verdamping van de afgelopen dagen ervoor dat vissen sneller naar adem happen. Aa en Maas houdt in de gaten of er beken en sloten zijn waar vissen het moeilijk hebben of reageert op meldingen van inwoners. Het waterschap komt met name in actie op plekken waar bijzondere natuur is en waar zeldzame vissen voorkomen. Juist die soorten zijn gevoelig voor droogval.

Gezamenlijke actie van waterschap en Sportvisserij ZWNL

Sinds deze zomer werken het waterschap en Sportvisserij Zuidwest Nederland (ZWNL) nauw samen bij het redden van vissen. Als het mogelijk is om de vissen te vangen en over te zetten naar een andere beek of sloot met voldoende water, dan gaan medewerkers van het waterschap samen met teams van vrijwilligers van de Sportvisserij aan de slag. Dat geldt voor wateren die het waterschap in beheer heeft. Gaat het om water van derden, bijvoorbeeld een visvijver in een gemeente, dan doet het waterschap een beroep op de Sportvisserij en de betreffende gemeente om de vissen te redden.