Aa en Maas pakt verzwakte Maasdijk bij Dieden aan


20 februari 2019

De Maasdijk ter hoogte van Dieden (Ravenstein) is verzwakt. Met het oog op de veiligheid van mensen en dieren in de omgeving wil waterschap Aa en Maas de dijk zo snel mogelijk herstellen. Dat de dijk ter plekke verzwakt is, komt door een burcht die dassen in de dijk hebben gegraven. De werkzaamheden beginnen met de sloop van een schuur langs de dijk tussen 19 en 22 februari. Naar verwachting kan het waterschap maandag 25 februari beginnen met het herstellen van de dijk. Aa en Maas zorgt voor een veilige opvang van de dassen.

Veiligheid voorop

William de Kleijn, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap, onderstreept de noodzaak van de ingreep: ‘Het hoogwaterseizoen is begonnen en al wordt er op korte termijn geen hoogwater op de Maas verwacht, kan dat rond deze tijd snel gebeuren. En dan lopen we het risico op een dijkbreuk met als gevolg dat het land achter de dijk onder water loopt. Dat willen we koste wat kost voorkomen.’

Werkzaamheden

Om de dijk goed en veilig te herstellen moeten niet alleen de dassen weg, maar ook een schuur die achter de dijk staat. Daarin bevinden zich namelijk de ingangen van de dassenburcht en lopen de dassentunnels de dijk in. Het pand had een monumentale status en verkeert in zeer slechte staat. De gemeente Oss heeft op verzoek van het waterschap de monumentale status ingetrokken en zowel de eigenaar als de gemeente hebben ingestemd met de sloop van het pand. De sloopwerkzaamheden vinden plaats tussen 19 en 22 februari. Maandag 25 februari  begint het waterschap met het herstel van de dijk. Samen met de gemeente bekijkt het waterschap of de weg daarvoor tijdelijk moet worden afgezet.

Beschermde diersoort

De das is een beschermde diersoort. Vandaar dat hij niet zo maar mag worden verjaagd of gedood. Aa en Maas heeft daarom ontheffing gevraagd en gekregen van de provincie om de dieren te vangen en te verplaatsen. Voor de dassen is een nieuwe (kunst)burcht aangelegd in het buitengebied van Valkenswaard.