Wandelingen


Word een echte Waterbaas tijdens een heerlijke wandeling in het gebied van Aa en Maas. Gebruik de Doe & ontdek-gids en kies zelf waar je gaat wandelen: op de dijk, in de natuur of in de stad. Ontdek leuke water-weetjes, zie wat jij kunt doen voor schoon en voldoende water, check de waterkwaliteit, leer kijken als een dijkwachter of spot tegeltuinen, regentonnen of wadi’s. Ook zijn er speciale waterweetjes-wandelroutes in Heusden, Someren, Landhorst en Grave. Deze kun je combineren met de Doe & ontdek-gids.

Doe & ontdek-gids

De waterschappen in Nederland hebben samen een Doe & ontdek-gids gemaakt. De Doe & ontdek-gids kun je ook combineren met één van onderstaande wandelingen.

Met de (gratis) Doe & ontdek-gids op je smartphone kun je al wandelend aan de slag met opdrachten en waterweetjes. Onderweg ontdek je wat jij kunt doen voor schoon en voldoende water, check je de waterkwaliteit, leer je kijken als een dijkwachter of spot je tegeltuinen, regentonnen of wadi’s.

Kies zelf waar je gaat wandelen: op de dijk, in de natuur of in de stad. Hoe meer opdrachten je doet, hoe meer je een Waterbaas wordt!

Bekijk de Doe & ontdek-gids

Water weetjes wandeling Heusden (3,5 km)

Hoewel in de loop van de eeuwen het gebied rondom Heusden sterk is veranderd, maken we in ons waterbeheer nog steeds gebruik van ideeën uit het verleden. Zo zetten we nu het gebied rondom ’s-Hertogenbosch in om extra water te bergen.

Download Water weetjes wandeling Heusden (pdf, 3.5 MB)

Water weetjes wandeling Someren Starkriet (4 km (korte versie 2,5 km))

Je wandelt hier over de kade en langs de meanderende Aa waarin, bij veel neerslag, de mogelijkheid is het overtollige water op te slaan. Je ontdekt het waterbeheer in dit deel van het stroomgebied van de Aa, de levensader van dit gebied.

Download Water weetjes wandeling Someren (pdf, 910 kB)

Water weetjes wandeling Landhorst (6 km (korte versie 4 km))

Tijdens deze wandeling beleef je de ontstaansgeschiedenis en het huidige waterbeheer van deze Peelstreek. Je wandelt door wat eens een woest, onontgonnen terrein was en nu een ontwikkeld landbouwgebied is. Je ontdekt het waterbeheer in het stroomgebied van het Peelkanaal.

Download Water weetjes wandeling Landhorst (pdf, 4.6 MB)

Water weetjes wandeling Grave (4,5 km)

Je bezoekt bijzondere locaties zoals het rijksmonument gemaal Van Sasse en loopt langs de imposante kanonnen. Hier werd vroeger bulderend aangekondigd wanneer de Beerse Overlaat in werking trad. Grave en water zijn onlosmakelijk verbonden.

Download Water weetjes wandeling Grave (pdf, 3.5 MB)

Welke wandeling kies jij?