Vraag en antwoord stankoverlast rioolwaterzuivering 's-Hertogenbosch
Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over stankoverlast rioolwaterzuivering 's-Hertogenbosch. Deze informatie hoort bij een informatiepagina. Wil je meer over dit onderwerp weten?
Bekijk de pagina Stankoverlast rioolwaterzuivering 's-Hertogenbosch
Tussen september 2018 en eind 2020 ontvingen we ongeveer 300 klachten.
Los van de mogelijke stress die de stankoverlast veroorzaakt, is er geen reden om aan te nemen dat de stank slecht is voor de gezondheid. De stank wordt veroorzaakt door stoffen die je al ruikt bij hele lage concentraties. De concentraties van deze stoffen in de lucht zijn zo laag, dat ze geen risico vormen voor de gezondheid.
Dan zetten we enorm stap terug op het gebied van duurzaamheid. Dat zit zo: sinds 2018 verwerken we slib (het restproduct van een zuivering) van de zuivering Den Bosch en vier andere zuiveringen voor de productie van biogas. Slib dat anders in Moerdijk verbrand zou worden, zetten we om in duurzame energie. Slib dat wordt vergist, neemt bijna de helft in omvang af. Hierdoor wordt er minder slib vervoerd naar en verbrand in Moerdijk. Dat scheelt veel CO2-uitstoot. Bovendien moeten onze afnemers (Heineken Brouwerij en de vuilniswagens van de Afvalstoffendienst) dan weer overstappen op fossiele brandstoffen.
Ook moeten we dan veel meer slib afzetten. In Nederland is sprake van schaarste in slibafzet. Daarom gaat het slib waarschijnlijk naar het buitenland. Dat is niet duurzaam en zeer kostbaar. We investeren dat geld liever in maatregelen die de structurele overlast wegnemen.
Stank is een complex en ongrijpbaar probleem. Toen de overlast begon was de stankbron onbekend. Door onderzoek en maatregelen weten we nu veel meer. In het begin lag de focus op maatregelen die relatief snel uitvoerbaar waren. Nu dat onvoldoende blijkt, zijn ingrijpender maatregelen nodig. De voorbereiding en uitvoering daarvan zijn tijdrovend. Denk aan detailtekeningen, de selectie van een aannemer, vergunningen, levertijden.