Scheppen voor schoon water


Dag en dag uit zetten wij ons in voor schoon water in sloten, rivieren, meren en beken. Ook meten en bewaken wij de waterkwaliteit. We doen er alles aan om vervuilende stoffen en afval uit het water te houden. Want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit…Met ‘scheppen voor schoon water’ vragen wij mensen om ons te helpen bij het terugdringen van zwerfafval en vestigen we de aandacht op het belang van schoon water.

Dit jaar geen evenement door blauwalg

Vorig jaar organiseerden we dit op World Cleanup Day. Zo’n 60 deelnemers stapten op een SUP en staken de handen uit de mouwen (en in het water) om afval te rapen. Zo hielpen ze met het terugdringen van de plastic soep en genoten ondertussen van een leuke tijd met anderen op een van onze mooie wateren.

Dit jaar viel het ‘scheppen voor schoon water’ tijdens World Cleanup Day in het water vanwege blauwalg. Als waterschap vinden we het onverantwoord om mensen op te roepen om samen met ons het water op te gaan, omdat blauwalg kan zorgen voor gezondheidsklachten. We hebben wel een leuk, digitaal alternatief bedacht!

Augmented Reality Sup-spel 'suPAR'

Op zaterdag 17 en zondag 18 september zijn wij namelijk aanwezig bij het feestelijke event Maritiem ’s-Hertogenbosch. Als waterschap zijn we te vinden op het Waterbeheerplein bij de Citadel. We vertellen je hier over onze subsidies en verloten iedere dag een regenton. Net buiten de Citadel, langs de Zuid-Willemsvaart, staan we op het Waterfunplein. Kinderen spelen hier het Augmented Reality Sup-spel: Schep mee voor schoon water! Speel de hoofdrol in jouw eigen spel en kijk hoe supAR jij bent.

Scheppen voor schoon water voorjaar 2023

In het voorjaar prikken we een nieuwe datum voor het 'scheppen voor schoon water'. Het goede nieuws is dat er dan nog veel meer verenigingen en locaties aansluiten om er samen een mooi evenement van te maken. Houd hiervoor onze website en social media kanalen in de gaten!

Ondertussen vragen wij om tijdens je tochtje op of langs het water je afval mee naar huis te nemen en vooral te genieten van ons water. Hiermee draag je bij aan het terugdringen van (plastic) afval en houd je het water schoon. Steek jij ook je handen uit de mouwen?

Terugblik Scheppen voor schoon water 2021

Samen de handen uit de mouwen steken is leuk! In samenwerking met een aantal SUP- verhuurders en vaarverenigingen gingen we in 2021 Scheppen voor schoon water op verschillende plekken in ons werkgebied.

Houd onze website en social media kanalen in de gaten voor de Scheppen voor schoon water activiteiten in 2023.

4 mooie sup- en kanoroutes (waarlangs je ook kunt wandelen natuurlijk)

Kilsdonkse Molen naar Kasteel Heeswijk

afbeelding van de route van Kilsdonkse Molen naar Kasteel Heeswijk

Deze route gaat door het mooie buitengebied van Heeswijk-Dinther. Op deze route hoef je nergens uit te stappen omdat je geen stuwen tegenkomt. Na ongeveer 3 km kom je langs een bos waar bevers leven. Als je heel stil bent spot je er misschien wel een. Vóór de stuw vlakbij Kasteel Heeswijk kun je uitstappen bij een stenen trapje aan de linkerkant.

Meer informatie over de route

Toffe tocht door het Dynamisch Beekdal

afbeelding van de route Toffe tocht door het Dynamisch Beekdal

Deze route start bij Kasteel Heeswijk en kronkelt door het mooie natuurgebied het Dynamisch Beekdal, langs ruïne Seldensate. Een fantastische route met veel bochten en kleine stroomversnellingen door de natuur. Op deze route kom je geen stuw of andere obstakels tegen, dus je hoeft niet uit te stappen. Misschien spot je wel een bever, ijsvogel, Schotse Hooglander of hertjes.

Meer informatie over de route

Den Bosch centrum

afbeelding van de route door den bosch centrum

Er zijn verschillende suproutes in Den Bosch. Stap bijvoorbeeld op bij Parkeerplaats Zuid- Willemsvaart en sup door het centrum. Je komt op de leukste plekjes waar je ook lekker kunt eten. Vergeet nooit een Bossche bol te nemen!

Meer informatie over de route

Kraaijenbergse Plassen in Beers

afbeelding van de route Kraaijenbergse Plassen in Beers

Aan de Bungelaar in Beers ligt een zwemstrandje. Dit is een perfect beginpunt voor een dagje waterpret op de Kraaijenbergse Plassen. Deze uitgestrekte plassen hebben alles te bieden voor een hele dag plezier. Van natuur en strandjes tot een haven en gezellige terrasjes.

Meer informatie over de route