Subsidie LEADER De Brabantse Peel


Je woont in de Brabantse Peel en hebt een goed idee om van jouw dorp een nog fijnere woon- of leefplek van te maken. Dan kun je daarvoor subsidie aanvragen bij het subsidieloket LEADER De Brabantse Peel. Er is in totaal een subsidie van maar liefst 2,5 miljoen euro beschikbaar.

LEADER is een Europees subsidieprogramma dat nieuwe projecten in de Brabantse Peel helpt realiseren. Dat zijn projecten voor en door inwoners. Want wie kent zijn eigen omgeving nu beter dan de mensen die er zelf wonen? Daarom mogen zij hun projectidee indienen. Als het idee past binnen de doelstellingen van LEADER De Brabantse Peel kan dit een mooie financiële bijdrage opleveren.

Begeleiding bij subsidieaanvraag

LEADER biedt niet alleen financiële steun, maar ook begeleiding. Initiatiefnemers worden begeleid van projectidee tot subsidieaanvraag. Dat doen de LEADER-coördinator en de leden van de LAG (Lokale Actie Groep). Voor kleine ontwikkelprojecten is een subsidie van minimaal €3.000 tot maximaal €15.000 beschikbaar. Voor grote impactprojecten is een subsidie mogelijk van minimaal €15.000 tot maximaal €125.000.

Laat je inspireren

De Brabantse Peel is niet het enige LEADER-gebied. Door heel Nederland zijn al veel mooie LEADER-projecten gerealiseerd. Zo opende een groep inwoners in Leusden de Ambachtshoeve, het Lerend Netwerk Boerenambachten. Hier brengen ouderen, die de landbouwambachten nog meester zijn, hun kennis over op jongeren. In Winschoten werd een oud leegstaand schoolpand getransformeerd tot kinderdagverblijf. En in Utrecht werd de app Mijn Boerderijtje ontwikkeld, waar mensen uit de stad via hun telefoon kunnen ‘meeboeren’ op het platteland.

Project aanvraag indienen

Projectaanvragen kunnen worden ingediend bij subsidieloket Stimulus. Op de LEADER-website(opent in nieuw venster) staan de voorwaarden en hoe je de aanvraag indient. De Lokale Actiegroep (LAG) van LEADER De Brabantse Peel beoordeelt of ingediende initiatieven in aanmerking komen voor de officiële subsidieaanvraag.

LEADER de Brabantse Peel wordt ondersteund door de gemeenten Asten, Boekel, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek, Land van Cuijk, Someren, Maashorst, Helmond, het oostelijke gedeelte van de gemeente Meierijstad en ons waterschap. Innovatiehuis de Peel is penvoerder van het programma.

Vragen? We helpen je graag!