Excursie


Meer weten over hoe een rioolzuivering of gemaal werkt? Plan dan een excursie met rondleiding. Zowel basisscholen, verenigingen, bedrijven, studenten en andere belangstellenden zijn welkom.

Excursie naar een rioolzuivering

Ben je als leerkracht of bedrijf bezig met het thema water? Dan mag een excursie naar een rioolwaterzuivering niet ontbreken. We verzorgen rondleidingen voor groepen van minimaal 10 tot maximaal 30 personen. Let op: je kunt op dit moment alleen een excursie aanvragen op onze zuivering in Aarle-Rixtel. We informeren je op deze pagina als we ook bij weer op onze andere zuiveringen starten met rondleiden.

Praktische informatie

  • Een rondleiding inclusief koffie, thee en/of limonade duurt 1,5 uur tot 2 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden.
  • Bij bezoeken van scholieren (groep 6, 7 en 8) moeten er minimaal twee volwassen begeleiders meekomen.
  • De excursies zijn op werkdagen en het hele jaar door. In de winter zijn de mogelijkheden afhankelijk van het weer.
  • De rioolwaterzuivering in Oijen is geopend tussen 9.00 en 13.30 uur. Op de andere locaties zijn diverse tijden mogelijk.
  • De waterzuivering in ’s-Hertogenbosch wordt vernieuwd en is daarom niet te bezoeken.
  • Zwangere vrouwen raden we af naar een zuivering te komen.

Excursie naar een gemaal

Van april tot en met september kun je drie van onze gemalen bezoeken. Je wordt even mee teruggenomen in de tijd en leert hoe water toen en nu beheerd en beheerst wordt.

Gemaal Gewande

In Gewande staat het grootste gemaal van Waterschap Aa en Maas. Hier is te zien hoe we het water inlaten en verdelen, hoe we invloed uitoefenen op het waterpeil en hoe we het water gecontroleerd afvoeren tussen Grave en 's-Hertogenbosch.
Adres: Krommenhoek 12A, 5236 BE Gewande

Gemaal Caners

In museumgemaal Caners kun je onder andere foto's, kaarten en oude werktuigen van het waterschap zien en films over heden en verleden. Caners is iedere laatste zondag van april t/m september van 13.00 tot 17.00 uur geopend. We geven rondleidingen aan groepen van 10 tot maximaal 20 personen.
Adres: Museum Caners, Krommenhoek 12A, 5236 BE Gewande (aan de dijk tussen Empel en Lith)

Gemaal Van Sasse

Bij het Gemaal Van Sasse stroomt de rivier de Raam in de Maas. Er is een bijzondere vispassage (pdf, 330 kB) waardoor vissen ongehinderd het gemaal door kunnen. Van Sasse is iedere laatste zondag van april t/m september van 13.00 tot 17.00 uur geopend. We geven rondleidingen aan groepen van 10 tot maximaal 20 personen.
Adres: Gemaal Van Sasse, Mars van Wijthdijk 1, 5361 MA Grave (vanaf Grave richting Nijmegen, enkele meters voor de brug linksaf slaan)

Vragen? Wij helpen je graag!