Maak uw schoolplein groen

Schoolpleinen van de toekomst zijn gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk. Ze zijn aantrekkelijk en leerzaam, zorgen voor biodiversiteit, en leveren een bijdrage aan de omgeving en sociale betrokkenheid. Kortom: groene schoolpleinen zíjn de toekomst!

Voordelen van een groen schoolplein

 • Beter voor de gezondheid
  Groene schoolpleinen nodigen uit tot bewegen en ontdekken.
 • Educatiever
  Op groene schoolpleinen kunnen kinderen in de praktijk leren.
 • Klimaat- en watervriendelijk 
  Door meer groen, waterdoorlatende verharding en een regenton kan het regenwater de grond in of hergebruikt worden. Dat voorkomt overbelasting van het riool.
 • Meer sociale cohesie
  Groene schoolpleinen kunnen plekken zijn waar kinderen, ouders en buurtgenoten ook na schooltijd graag zijn. Bovendien wijst onderzoek uit dat kinderen op schoolpleinen met veel groen minder pestgedrag vertonen.
 • Prettiger in de zomer
  Tijdens warme zomerdagen bieden groene schoolpleinen meer verkoeling en schaduw.

Zo pakt u het aan

Aan de slag met het groener maken van het schoolplein? Denk dan eens aan onderstaande ideeën:

 • Regenwater opvangen 
  Door regenwater op te vangen, bijvoorbeeld in een regenton, ontlast u het riool. Het regenwater kunt u gebruiken voor het bewateren van het groen.
 • Groene, natuurlijke speelplekken
  Tegels kunnen vervangen worden door boomschors, natuurlijke materialen, groenstroken, meer bomen en speeltoestellen van natuurlijke materialen.
 • Moestuin
  Een moestuin op het schoolplein heeft een educatieve functie.
 • Breng waterdoorlatende verharding aan 
  Waterdoorlatende verharding zorgt ervoor dat regenwater de grond in kan en niet via het riool hoeft te worden afgevoerd. Ook kan gekozen worden voor gras, grind of schelpen. 
 • Een groen dak 
  Heeft de school een plat dak? Dan is een groen dak een goede optie.

Subsidieregeling

Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk Brabantse scholen hun schoolpleinen en schoolomgeving groener maken. De Brabantse waterschappen, de provincie, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het interbestuurlijk programma Jong Leren Eten hebben daarom hun krachten gebundeld en een subsidieregeling opgesteld. Daarmee kan maximaal 70% (tot een maximum van € 14.000) van de kosten van een groener schoolplein worden vergoed. Om het project te laten slagen, moeten de school, de leerlingen, de ouders en liefst ook de buurt, betrokken worden bij de herinrichting van het schoolplein. 

Informatie

Meer informatie over Schoolpleinen van de toekomst leest u op www.brabant.nl/subsidieschoolpleinen en op de site van het Prins Bernhard Cultuurfonds Brabant. Bent u geïnteresseerd in de regeling en wilt u op de hoogte blijven stuur dan uw gegevens naar schoolpleinen@brabant.nl

Tips

Lees het verhaal van Basisschool Het Molenveld