Uitbreiding zuivering Aarle-Rixtel en terugwinning wc-papier

Omdat steeds meer rioolwater op de zuivering in Aarle-Rixtel binnenkomt, was het nodig de zuiveringscapaciteit te vergroten. In plaats van een kostbare traditionele uitbreiding is gekozen voor een duurzame én goedkopere oplossing: een fijnzeefinstallatie die cellulosevezels van wc-papier terugwint. Om precies te zijn bedraagt de hoeveelheid dagelijks 5000 kg. Wat aan de voorkant het zuiveringsproces niet in gaat, ontlast het zuiveringsproces. Daardoor kan nu méér rioolwater dan voorheen aangevoerd en gezuiverd worden. Bovendien vangen we de teruggewonnen cellulose uit toiletpapier op in grote containers. Deze grondstof kan worden hergebruikt voor de vervaardiging van duurzame producten.
Cartoon fijnzeven

Het realiseren van de ‘full- scale’ fijnzeefinstallatie op de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel ging gepaard met een investering van enkele miljoenen. Naar verwachting is deze investering binnen 10 jaar terugverdiend. Bovendien kan hergebruik van vezels in de toekomst ook geld opleveren. Dit heeft een positief effect op de zuiveringskosten.

Waterschappen winnen wat van waarde is

De waterschappen in Nederland beschouwen afvalwater niet langer alleen als een te zuiveren en te verwerken product, maar ook als een bron van duurzame energie en grondstoffen. Dit past in de maatschappelijke transitie naar een circulaire economie. De waterschappen werken hieraan en winnen wat van waarde is in de netwerkorganisatie Energie- en Grondstoffenfabriek. Het terugwinnen van cellulose op de waterzuiveringen past in de ambitie van Nederland om in 2050 volledig circulair te zijn. Hiervoor zal onder meer een grondstoffenakkoord worden gesloten. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en minister Kamp (Economische Zaken) gaan afspraken maken met het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties om tot een honderd procent circulaire economie te komen. Meer informatie vind je op de website van de energie- en de grondstoffenfabriek


Cellulosekorrels pilot fijnzeven

Lees meer over

Schoon water