Excursie naar een gemaal


Met gemalen regelen we de stand van het water in een bepaald gebied. Zo voert het gemaal bij een hoge waterstand water af naar een ander gebied. Tijdens een excursie nemen we je mee in de geschiedenis van ons waterschap en leggen we uit hoe het gemaal werkt.

Voor wie?

Voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar en volwassenen.
We geven rondleidingen aan groepen van 10 tot maximaal 20 personen.

Excursie bij gemaal van Sasse.

Tijdsduur

Bij gemaal van Sasse duurt een excursie ruim 1 uur. Trek voor een excursie bij gemaal Caners (en eventueel gemaal Gewande) ongeveer 1,5 uur uit.

Wanneer

Gemaal Van Sasse en museumgemaal Caners zijn iedere laatste zondag van april t/m september van 11.00 tot 16.00 uur geopend. In het gesloten seizoen - van oktober tot april - geven we geen groepsexcursies. Wil je een groepsexcursie bij het gemaal? Laat het ons dan weten via het aanmeldformulier op deze pagina.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan een rondleiding.

Interesse?

Vraag een excursie minimaal twee weken van tevoren aan. Stuur een mail naar communicatie@aaenmaas.nl.

Onze gemalen

Gemaal Van Sasse

Waar het riviertje De Raam uitmondt in de Maas is gemaal Van Sasse sinds 1929 in gebruik om het waterpeil in het Land van Cuijk beter te kunnen regelen. Zolang de Maas laag staat, loopt het water van de Raam onder het gebouw door de Maas in. Komt de Maas hoger dan de Raam, dan pompt het gemaal het water in de Maas. Het gemaal is vernoemd naar de eerste voorzitter van waterschap de Maaskant, die vandaag de dag een verrassende en spectaculaire rol speelt tijdens de rondleiding.

Adres: Mars van Wijthdijk 1, 5361 MA Grave (vanaf Grave richting Nijmegen, enkele meters voor de brug linksaf slaan)

Gemaal van Sasse.

Museumgemaal Caners

Tot 1979 heeft gemaal Caners overtollig water uit de polders naar de Maas gepompt. Daarna heeft gemaal Gewande - dat op een steenworp afstand ligt - deze belangrijke functie overgenomen. Gemaal Caners is nu een museum waar je foto's, kaarten en oude werktuigen van het waterschap kunt bekijken. Tijdens de opening hoor je regelmatig de originele, oude dieselmotor lopen. Het museumgemaal ligt tegenover natuurgebied Maasuiterwaard Blauwe Sluis. Hier zie je de contouren van een oud fort en geniet je vanaf een moderne pier van het mooie uitzicht over de Maas.

Adres: Krommenhoek 12A, 5236 BE Gewande (aan de dijk tussen Empel en Lith)

Excursie aanvragen of andere vragen?

Stuur een mailtje naar:

E-mail
communicatie@aaenmaas.nl