Een noodsituatie brengt het beste in mensen naar boven


Ook in 1993 stond het water hoog tegen de Maasdijk. Wim de Kleijn kan het zich als bewoner van Keent nog goed herinneren.

We kregen ’s morgen rond half tien een telefoontje met de boodschap dat mens en dier voor vijf uur die middag Keent uit moesten zijn. Keent heeft maar twee toegangswegen en die zouden aan het einde van de middag onbegaanbaar worden, zo werd voorspeld. Keent is een kleine gemeenschap waar buren elkaar helpen, maar nu stond iedereen tegelijk voor dezelfde opgave. Dat zorgde voor flink wat paniek, dat kun je je vast wel voostellen.

Keent landelijk nieuws

Mijn boerenbedrijf telde destijds ruim 100 runderen, die moesten vervoerd en ergens anders ondergebracht worden. En ik was niet de enige met dit probleem. Iedereen sloeg druk aan het bellen en regelen. Ons kleine Keent haalde het landelijke nieuws en overal kwam hulp vandaan. Bekenden, maar ook onbekenden boden hun hulp aan. Mijn koeien en stieren vonden tijdelijk onderdak in stallen in Schaijk, Berghem en Reek. En gelukkig vond ik een vervoerder die ze daarheen kon brengen. Zelf heb ik twee weken bij een familielid kunnen logeren.

Dijkdoorbraak voorkomen

De weg naar de buurman was al snel nauwelijks meer begaanbaar, je liep gewoon door het water heen. De dijk was daar helemaal poreus geworden. Dankzij de inzet van het waterschap, de gemeente en brandweer werd een dijkdoorbraak voorkomen. Maar toch was de schade achteraf enorm. De directe financiële schade werd netjes vergoed, maar daarmee ben je er niet. Zo hebben helaas niet al mijn beesten het avontuur overleefd. Ik kan er nog helemaal verdrietig om worden als ik daar aan terugdenk.

Ik woon in dezelfde boerderij in de oude Maasbedding van Keent als destijds. Dieren heb ik niet meer, maar ik houd mezelf goed bezig. Ik ben graag creatief bezig en ik heb een museum ingericht met spullen die je dat perfecte terug-in-de-tijd-gevoel geven. Ook het hoogwater heeft daar een plek. Maar niet al te groot hoor, ik kijk liever terug op de fijne dingen van het leven. En ik geniet elke dag weer van al het moois wat de natuur in deze omgeving te bieden heeft.