Open dag zuivering Aarle Rixtel: Vies is het niet. Rioolwater en techniek

14 september 2018 Tijdens de open dag op 16 september op de rioolwaterzuivering in Aarle Rixtel zal naast het zuiveringsproces óók de techniek en het werk in het gebied een rol spelen. Veel mensen hebben wel eens gehoord hoe het afvalwater gezuiverd wordt en wat er bij komt kijken. Minder bekend is de techniek die hier achter schuilt. Hier gaan we tijdens de rondleiding dieper op in. Van 11.00-16.00 uur staat de poort open aan Bakelseweg 2 in Aarle Rixtel!

Wat gebeurt er met het gezuiverde water in Aarle Rixtel?
Tijdens rondleidingen op onze rioolwaterzuiveringen krijgen basisschoolleerlingen informatie over hoe afvalwater schoongemaakt wordt. Ze horen ook dat het water schoon genoeg is om terug te geven aan de natuur. Een belangrijke bijdrage voor het waterpeil in de watergangen. Erg belangrijk voor planten en dieren die in de watergangen leven. 

De techniek en problematiek achter de zuivering
Dat er veel techniek schuil gaat achter het zuiveringsproces is wel duidelijk. Hierover wordt u ook geïnformeerd. Interessant voor belangstellenden, maar ook voor leerkrachten en zeker scholieren die hun weg naar de toekomst gaan kiezen. Ook belichten we graag de problematiek van de vochtige doekjes. Met weinig moeite is die op te lossen. Ze horen gewoon niet in het riool!! Voorbeelden zijn er te zien. En vergeet de innovaties niet! Kom eens kijken wat er van reststoffen van afvalwater gemaakt wordt. 

Het werk in het gebied van Aa en Maas
Er gebeurt veel meer bij een waterschap. Er is de zorg voor de dijk, zodat wij droge voeten houden. Het waterpeil wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en geregeld. Daarom is onderhoud en beheer van gemalen en stuwen van groot belang. Sloten moeten goed gemaaid worden voor een snelle doorstroming van het water. Ook handhaving en controles zijn belangrijk. Maak kennis met het werk van het waterschap! 

Diversiteit tijdens open dag
Naast de excursies over de rioolwaterzuivering is er ook een informatietuin met stands van o.a. medewerkers van district Boven Aa (Deurne) die graag over hun werk, projecten en mooie plekjes uit het gebied vertellen. De muskusrattenvangers zijn van de partij en enkele organisaties uit de regio zullen demonstraties geven. Voor de kinderen is er een stand om te kleuren en knutselen. Tot slot is er voor iedereen aan het einde van de rondleiding een gratis frietje. Meer weten over uw waterschap? Kijk dan op www.aaenmaas.nl