Blauwalgen in Zuid-Willemsvaart ‘s-Hertogenbosch

26 juli 2018 Waterschap Aa en Maas en de gemeente ’s-Hertogenbosch hebben blauwalgen aangetroffen in Zuid-Willemsvaart in Den Bosch. De blauwalgen zijn gezien ter hoogte van sluis nul bij de Hinthamerbrug. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met het water in de Zuid-Willemsvaart te vermijden. De gemeente ‘s-Hertogenbosch plaatst waarschuwingsborden en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.

Schadelijk voor mens en dier

Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.

Wat doen het waterschap en de gemeente?

Blauwalgen in het water zijn een hardnekkig probleem. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt, bijvoorbeeld door regen of wisseling van seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. Om te voorkomen dat er later weer blauwalgen komen, kan het waterschap en/of de gemeente proberen de hoeveelheid voedingsstoffen in het water te verminderen. Ook het creëren van doorstroming draagt vaak bij aan een mindere belasting van het water met voedingsstoffen en het voorkomen van een explosieve groei van algen.

Wat kunnen omwonenden en gebruikers doen?

Omwonenden en gebruikers kunnen meehelpen om de waterkwaliteit duurzaam te verbeteren. De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren, maar kunnen ook ze in het water komen via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Door eenden niet of veel minder te voeren en honden niet nabij het water te laten poepen, kunnen omwonenden en gebruikers bijdragen aan een gezondere en mooiere Zuid-Willemsvaart.

Kaart

Bekijk op deze kaart alle actuele meldingen van blauwalg. Klik op de link en zoom vervolgens in of zoek op plaats of postcode.