Ga mee op visexcursie: Ontdek samen met een visexpert de onderwaterwereld van het Dynamisch Beekdal

20 oktober 2017 Zaterdag 21 oktober kunnen belangstellenden met waterschap Aa en Maas en RAVON mee op visexcursie. In de Aa (Middelrode en Berlicum) gaan zij met waadpak en professionele schepnetten op ontdekking. Welke vissoorten hebben de Aa al weten te vinden binnen een jaar na herinrichting?

Locatie en aanmelden

Iedereen is van harte welkom! Deelname is gratis en bijzondere kennis van vissen is niet nodig. De expeditie start om 10.00 uur en is rond 15:30 uur afgelopen. Heb je belangstelling? Mail dan vóór 20 oktober 2017 je naam, adres en contactgegevens naar Stichting RAVON, Martijn Schiphouwer: martijn.schiphouwer@ravon.nl. Na inschrijven ontvang je meer informatie over het programma en de locatie. Meer informatie is te vinden op www.RAVON.nl >> RAVON actief > activiteiten > agenda. Bekijk onderstaand filmpje voor een indruk van een visexcursie:

https://www.youtube.com/watch?v=pT78HULWt8Q

Schoon water essentieel voor goede visstand

Naast waterveiligheid en waterbeheer voor landbouw, leefomgeving en natuur, is ook de zorg voor een goede waterkwaliteit van groot belang. Waterschap Aa en Maas, provincie Noord-Brabant en Stichting RAVON (Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland) zetten zich in voor schoon water en een gevarieerde visstand in sloten en watergangen. Zij werken samen met onder meer agrarische natuurverenigingen, hengelsportverenigingen en natuurorganisaties om die doelen te realiseren. Tijdens de excursie laten waterschap Aa en Maas en RAVON zien hoe zij onderzoek doen naar de visstand in sloten en watergangen.

Op onderzoek in het dynamische beekdal van de Aa

De variatie in vogels en zoogdieren zegt veel over de kwaliteit van hun leefomgeving. Vissen leiden veelal een verborgen bestaan, maar een gevarieerde visstand zegt veel over de kwaliteit van het water. Tijdens de visexcursie op 21 oktober 2017 zijn we benieuwd welke vissoorten de Aa binnen een jaar na herinrichting al hebben ontdekt. De verwachting is veelbelovend. Tijdens de publiekswandeling in september zijn de eerste kopvoorns en windes gevangen. Dit zijn kenmerkende beekvissen die houden van stromend water. Voor de kopvoorn is het zelfs de eerste waarneming in de Aa. Het wordt dus spannend of we deze bijzondere vis weer tegenkomen!