Vijftien groene daken in Bossche Ackersdijckstraat

3 maart 2017 Bewoners van de Bossche Ackersdijckstraat schreeuwen het van de daken: een groot deel van hun straat heeft sinds kort een groen dak. Inwoners van 15 huizen namen er gezamenlijk het initiatief om 150 m2 planten te laten aanleggen. Dit gebeurde met subsidie van gemeente ’s-Hertogenbosch en het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds, een samenwerking van het Prins Bernhard Cultuurfonds, provincie Noord-Brabant en de Brabantse waterschappen, die de aanleg van meer groene daken stimuleren.
Groen dak

Bewonersinitiatief
Bewoners Camille Maréchal en Mieke van der Heijden zetten een half jaar geleden de eerste stap tot een gezamenlijk initiatief: “Toen we hoorden over de mogelijkheden van groene daken waren we meteen enthousiast. Omdat het goed is voor het milieu én het er prachtig uitziet. Het trekt bovendien meer vlinders, bijen en vogels aan. Meer bewoners bleken geïnteresseerd en uiteindelijk hebben we met 15 huizen groene daken aangelegd!”

Mooi voorbeeld
Het project is een mooi voorbeeld van hoe inwoners en overheid samen de uitdaging aangaan om de leefomgeving te verbeteren, vinden wethouder Jos van Son en bestuurslid William de Kleijn van waterschap Aa en Maas. Samen met enkele bewoners waren zij aanwezig toen het project op 3 maart werd afgerond door de plaatsing van het laatste groen.

Subsidies
Gemeente, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het waterschap stimuleren de aanleg van meer groene daken met subsidies. Want het milieuvriendelijke dak van planten of gras werkt isolerend, heeft een langere levensduur en zorgt voor een grotere biodiversiteit. Doordat het water vasthoudt, wordt het riool minder belast. Wie dit aanspreekt, leest meer over de (subsidie)mogelijkheden op www.s-hertogenbosch.nl/groenedaken en http://www.cultuurfonds.nl/natuurwaterfonds .

Waterschap Aa en Maas heeft ook een eigen subsidieregeling. Meer weten? Kijk op www.aaenmaas.nl/klimaat.