Veelgestelde vragen
Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over de watermaatregelen bij Escharen. Deze informatie hoort bij een informatiepagina. Wil je meer over dit onderwerp weten?
Nee, de stuw is nog niet in aanbouw. Waterschap Aa en Maas heeft tot 15 maart 2020 baggerwerkzaamheden uitgevoerd nabij Escharen in de Graafsche Raam. Het gaat hier om het rode traject genaamd ‘Baggervak 1’ op de kaart. Baggeren is een belangrijke vorm van sloot onderhoud. Zonder baggeren slibben sloten en beken dicht. Daardoor kan er onvoldoende water aan- of afgevoerd worden, wat bij hevige regenval tot wateroverlast kan leiden. Eind 2020 worden de baggerwerkzaamheden in ‘Baggervak 2’ uitgevoerd. De baggerspecie is verspreidbaar en wordt verwerkt op een perceel van waterschap Aa en Maas.
Met de vaststelling van het Gebiedsplan Raam hebben we als partijen onderkend dat we toe willen naar een robuust systeem, een systeem dat in staat is om de toekomstige klimaatveranderingen op te vangen, zowel in de zomer als in de winter. De buien worden heviger en de periodes van droogte houden langer aan. We werken aan een systeem dat in de toekomst wateroverlast problemen kan opvangen (flexibiliteit, geautomatiseerde stuwen), maar ook in tijden van droogte voldoende en schoon water biedt voor natuur en landbouw (om grondwatervoorraadbeheer goed te krijgen, waterpeil omhoog). Daarbij hebben we oog voor de percelen die nu al nat zijn. We hebben dit vertaald naar de opgaven: tegengaan van verdroging van natuurgebieden en voorraadbeheer voor de landbouw.
De maatregelen die nu zijn voorgesteld – zoals de stuw bij Egweg en het opzetten van het peil – zijn nog in de ontwerpfase. Het doel van de stappen die we willen doorlopen de komende maanden is om samen te kijken naar nadelige gevolgen op verschillende percelen en te bekijken hoe we die samen kunnen oplossen (door maatregelen te nemen om ongewenste effecten tegen te gaan/te voorkomen of desnoods te compenseren of mitigeren).
De landbouw heeft ook last van droogte, met name in de hoger gelegen delen. Het watersysteem werkt verder door dan de begrenzing van functies. Door aanpassing van het watersysteem is in het gebiedsplan een robuuste oplossing beschreven.
Onderdeel van het Gebiedsplan Raam is dat we zorgen voor een goed waterpeil voor landbouw en natuur door het peilbeheer te optimaliseren. Zo gaan we bijvoorbeeld streefpeilen bepalen, maar wat zijn dit en hoe werkt dit in de praktijk? En wat doet het waterschap tijdens droogte, wat als het te nat is? In onderstaande animatie leggen we het uit.
Dit is te vinden op de projectpagina van Gebiedsplan Raam.
Om bij te kunnen sturen in natte tijden moet er voldoende capaciteit zijn. Daarvoor wordt er een beweegbare stuw gebouwd die naar boven en beneden kan om bepaalde afvoer te realiseren. Als het heel nat wordt door bv overvloedige regen, dan kan de stuw daar ook op worden bijgesteld, peil is niet star. Beheermarge moeten we nog met elkaar afspreken.
Per gebied is op basis van de functie gekeken met de gebiedspartijen naar het gewenst peil. Voor natuur, landbouw en stad is een GGOR-visie opgesteld. Per stuw is het gewenste peil bepaald. Voor het hogere deel van de Raamvallei geldt dat het grondwater te diep is voor de functie. Hier is door de gebruikers/beheerders gevraagd om extra conservering van water. Het Raamdal is een groot systeem. In dit dal is natuur en landbouw verweven. Om de opgave en wenspeilen in kaart te brengen is een droogleggingskaart gemaakt (drooglegging = verschil tussen maaiveld en slootpeil). Dit zegt nog niet alles over grondwaterpeil. Een volgende stap zal zijn om ook het grondwater in beeld te brengen. De drooglegging verschilt dus per locatie afhankelijk van de maaiveldhoogte. Gemiddeld wordt de drooglegging voor een peilvak afgestemd op de gemiddelde maaiveldhoogte. Daarbij is het laagste punt in een peilvak niet maatgevend. Daar wordt enkel gestreefd naar een drooglegging die geschikt is voor grasland, nl. 40 cm onder maaiveld. (Nota peilbeheer, gebiedsgericht, gemiddeld goede drooglegging). Er wordt voor de maatregel in de Raam onderkend dat er plaatsen zijn die natter worden dan 40 cm-mv. Daarentegen draineert de Raam, deze voert af. Hoe meer afvoeren, hoe meer grondwater er verdwijnt.
Tegelijk met maatregelen voor een robuuster systeem worden ook maatregelen genomen ter bescherming van Grave voor hoogwater uit het achterland. De stuw Egweg krijgt een dubbelfunctie. Voor de waterberging wordt de nieuwe stuw Egweg aangelegd in een nieuwe kering, haaks op de Graafsche Raam. De inschatting is dat eens per 100 jaar de waterberging gevuld zal zijn. De waterberging vindt nagenoeg geheel plaats op natuurgronden. De inzet van waterberging hangt sterk samen met de Maas en wordt ingezet als deze langdurig hoog is en gemaal Van Sasse het niet meer aan kan. Het gemaal is recent gerenoveerd en de capaciteit is daarmee reeds vergroot.
Als waterschap hebben we geprobeerd zoveel mogelijk mensen uit de streek te benaderen voor informatiebijeenkomsten. Echter, is dit in eerste instantie niet helemaal goed gegaan. We kwamen erachter dat we op basis van perceeleigenaren mensen hadden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst maar dat we niet alle huisadressen in het gebied benaderd hadden. Onze excuses hiervoor. Inmiddels hebben we deze adreslijsten samengevoegd en worden zo’n 140 adressen in de streek benaderd. Vanwege het coronavirus zijn zulke grote groepsbijeenkomsten momenteel niet mogelijk. We proberen iedereen via deze website in de tussentijd op de hoogte te houden.