Aanpak hoogwater 's-Hertogenbosch en omgeving
In juli 2021 stonden grote delen van Limburg in korte tijd onder water. Hoogwater en extreme buien, een gevolg van klimaatverandering, veroorzaakten dit hoogwater. Enorme schade was het gevolg. Dit kan ook in de regio ’s-Hertogenbosch gebeuren. De waterschappen, gemeenten, provincie en Rijkswaterstaat zijn daarom samen aan de slag om ’s-Hertogenbosch en omgeving te beschermen tegen hoogwater.
De opgave
Als er veel water via de Maas naar ’s-Hertogenbosch stroomt en er tegelijk veel water via de beken de Aa en de Dommel naar ’s-Hertogenbosch stroomt kan het voorkomen dat het water uit de beken niet meer kan uitstromen in de Maas. Voor dit water moet een oplossing gezocht worden. Deze situatie kan zich al voor doen in het huidige klimaat, denk maar aan de situatie in Limburg in juli 2021. Richting de toekomst wordt de opgave nog groter. Met de huidige klimaatscenario’s is er ongeveer 36 miljoen kuub extra water waarvoor een plek gezocht moet worden, boven op de al bestaande 14 miljoen kuub. Ook deze hoeveelheid zal in de toekomst waarschijnlijk nog groter worden onder invloed van de klimaatverandering.
Locatie
Het projectgebied ligt in de wijde omgeving van ’s-Hertogenbosch, zowel in het beheergebied van waterschap Aa en Maas als waterschap De Dommel. We kijken samen met partners naar de gevolgen van hoogwater en mogelijke oplossingen van Boxtel tot ’s-Hertogenbosch. De belangrijkste beken die in dit gebied stromen zijn de Aa en de Dommel.
Wat gaan we doen?
- We willen ‘s-Hertogenbosch en omgeving goed beschermen tegen hoogwater;
- We zoeken daarom naar oplossingen om circa 36 miljoen kuub water op te vangen, al weten we ook dat deze opgave in de toekomst groter zal worden door klimaatverandering;
- We combineren de waterveiligheid met andere opgaven en kansen in het gebied, zoals woningbouw, natuurontwikkeling, landbouw, energie, recreatie en cultuurhistorie;
- We werken de mogelijke oplossingen verder uit samen met de betrokken overheden, maatschappelijk organisatie en belanghebbenden;
- Daar waar we op korte termijn al een maatregel uit kunnen voeren om wateroverlast te voorkomen, doen we dat.
Bekijk de animatie
Het project heeft een enorme omvang qua gebied én qua opgave. Daarom hebben we een filmpje gemaakt om het project toe te lichten aan de hand van een aantal animaties. In 3 minuten nemen we je mee door het gebied, de werking van het watersysteem, de opgave en de aanpak hoe we tot oplossingen willen komen.
Planning
In 2022 is heel breed gezocht naar oplossingen. Dit jaar gaan we de 11 mogelijke oplossingen die het meest realistisch en haalbaar zijn verder onderzoeken. Besluiten over de maatregelen nemen de besturen pas na goed overleg met betrokkenen.
Wat hebben we gedaan?
De afgelopen jaren zijn al veel maatregelen getroffen, zoals de aanleg van waterbergingen in het project Hoogwateraanpak ’s-Hertogenbosch (ook wel bekend als HoWaBo). Deze maatregelen blijken echter niet voldoende voor de toekomst. Uit recente berekeningen van de waterschappen blijkt dat als er veel water via de Maas én veel water via de beken de Aa en de Dommel naar ‘s-Hertogenbosch komt, bijvoorbeeld door extreme buien zoals in Limburg in de zomer van 2021, we het water uit de beken niet kwijt kunnen op de Maas. Er zijn daarom maatregelen nodig om 50 miljoen kuub water op te vangen. Met de eerdere maatregelen uit het project HoWaBo is er ruimte gerealiseerd voor het opvangen van 14 miljoen kuub water. Dat betekent dat er nog voor de resterende 36 miljoen kuub water een oplossing gezocht moet worden.
Bekijk meer achtergrondinformatie over het gebied en de opgave
Deze opgave hebben we voor nu goed in beeld, al weten we ook dat deze in de toekomst groter zal worden door klimaatverandering. Daarom hebben we in de breedte gezocht naar oplossingsrichtingen. We hebben voor nu een aantal mogelijke oplossingen bedacht en deze werken we verder uit. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van meer waterberging, het verbeteren van bestaande waterbergingen of de aanleg van een gemaal bij spuisluis Crèvecoeur. Maatregelen nemen we in ons hele werkgebied en niet alleen in of rond ’s-Hertogenbosch, ook verder stroomopwaarts richting Helmond. Iedereen draagt een steentje bij aan de oplossing! Alle mogelijke oplossingen worden verder onderzocht op bijvoorbeeld haalbaarheid en maakbaarheid. Dit doen we samen met inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden.
Ideeënboek
Begin 2022 is heel breed gezocht naar oplossingen. Tijdens verschillende werksessies zijn door water en ruimtelijke ordening collega’s van alle betrokken organisaties oplossingen verzameld in een ‘bouwstenenboek (pdf, 36 MB)’, oftewel een 'ideeënboek'. Deze ideeën zijn vervolgens getoetst op basis van analyses en doorrekeningen door inhoudelijk experts. Ze hebben beoordeeld op verschillende criteria, waaronder kosten en effectiviteit (bijdrage aan de opgave), ook zijn meekoppelkansen zoals lopende projecten in beeld gebracht. Op basis daarvan zijn 11 kansrijke oplossingen naar voren gekomen die we verder gaan uitwerken. Dit zijn maatregelen die op korte termijn inzetbaar en effectief kunnen zijn alsook maatregelen die op de langere termijn te realiseren zijn. Ook is er niet alleen gekeken naar de beken in de regio, maar ook naar de Maas. Gezien de zeer grote opgave ligt het in de lijn der verwachting dat een selectie van de oplossingen onvoldoende zal zijn om de opgave voor nu en in de toekomst in te vullen. De verwachting is dan ook dat alle oplossingen (gedeeltelijk) nodig zullen zijn om aan de normen te kunnen blijven voldoen. Duidelijk is dus al wel dat een combinatie van natuurlijke en technische maatregelen nodig zijn om het hoogwaterprobleem voor nu en in de toekomst aan te pakken.
Mogelijke oplossingen
De 11 mogelijke oplossingen die verder uitgewerkt worden zijn:
- Bovenstrooms vasthouden (zowel ver weg als dichtbij ’s-Hertogenbosch)
- Verhogen maatgevende waterstand naar 5.20m+NAP bij de Vughter Stuw tijdens calamiteit
- Dungense Polder: Inrichten waterbergingsgebied
- Bossche Broek Noord en Zuid: Verbeteren huidige berging
- Bokhovense Polder, Engelermeer en Sompen & Zooislagen: Inrichten waterbergingsgebied
- Optimaliseren waterberging Engelermeer: Nieuwe inlaat voor vollopen huidige waterberging
- Baardwijkse overlaat: Inrichten waterbergingsgebied
- Vergroten Drongelens Kanaal
- Peilscheiding: Regelbaar peilscheidingskunstwerk aanbrengen om Dommel en Aa te scheiden
- Gemaal Crèvecoeur: Aanleg gemaal van bijv. 50 m3/sec of 75 m3/sec
- Extra afvoer via Wilhelminakanaal
Klik op onderstaande kaart voor een uitvergroting
2021
Verkenning opgave
2022
Ideeënboek
2023
11 mogelijke oplossingen
Samenwerkingspartners
- Waterschap De Dommel
- Provincie Noord-Brabant
- Gemeente ’s-Hertogenbosch
- Gemeente Heusden
- Gemeente Boxtel
- Gemeente Vught
- Gemeente Sint-Michielsgestel
- Rijkswaterstaat
Veelgestelde vragen
Als er veel water via de Maas naar ’s-Hertogenbosch stroomt en er tegelijk veel water via de beken de Aa en de Dommel naar ’s-Hertogenbosch stroomt kan het voorkomen dat het water uit de beken niet meer kan uitstromen in de Maas. Voor dit water moet een oplossing gezocht worden. Bijvoorbeeld door water te bergen op bepaalde locaties of het water in de beekdalen bovenstrooms vast te houden. Wij schatten in dat deze extreme situatie maximaal eens in de 150 jaar kan voorkomen. Dat betekent dat het ook dit jaar zou kunnen gebeuren. De kans dat het gebeurt wordt gezien het veranderende klimaat groter. Als we geen maatregelen nemen tegen die situatie kan het zijn dat de A2 en verschillende woonwijken en bedrijventerreinen onder water lopen. Dit willen we voorkomen, daarom is het belangrijk om na te denken over oplossingen voor dit probleem.
Nee. Den Bosch is altijd al het laagste punt in het watersysteem. ''Te veel water'' heeft in dit gebied een lange geschiedenis. Vroeger was dat niet zo erg, omdat het toen geparkeerd kon worden en men meer leefde met het water en ze het ook gebruikte, bijv. op landbouwgebieden. Nu is het ruimtegebruik anders, dus zijn die overstromingen veel meer een probleem geworden.
We kunnen het hoogwater aan zien komen. We hebben een paar dagen om ons voor te bereiden als het zich zou voordoen. Daarom verwachten we geen doden. Evacuatie zal wel nodig zijn en brengt altijd risico’s met zich mee.
De huidige opgave is om een oplossing te zoeken voor 50 miljoen kuub water. In het eerdere project HoWaBo is al ruimte voor 14 miljoen gerealiseerd. Wij zoeken in dit project nu naar oplossingen voor 36 miljoen kuub. Dit getal komt uit modellen die berekend en gecontroleerd zijn door de waterschappen, Rijkswaterstaat en onafhankelijke experts. Aanvullend is een klimaatscenario van 2050 en 2100 doorgerekend. We zien dat de opgave alleen maar groter wordt richting de toekomst. Ook hier zullen we met de uitwerking richting oplossingen rekening mee moeten houden.
Door intensiever ruimtegebruik en vooral door klimaatverandering. We krijgen steeds meer periodes van droogte, maar ook periodes met meer regenval. De opgave wordt steeds groter. De opgave is nu 36 miljoen kuub, maar berekeningen laten zien dat het 50 miljoen kuub in 2050 en 65 miljoen kuub in 2100 kan worden. Volgend jaar worden nieuwe klimaatscenario’s van het KNMI verwacht. De huidige opgave is berekend op klimaatscenario’s uit 2014. Dat zou de opgave nog verder kunnen veranderen/vergroten. In de uitwerking richting mogelijke oplossingen zullen we dus ook moeten omgaan met deze veranderende omstandigheden.
Projecten in de buurt
De volgende projecten bevinden zich in de buurt van het project 'Aanpak hoogwater 's-Hertogenbosch en omgeving':
Hoogwateraanpak ’s-Hertogenbosch (HoWaBo)

Aa en Maas heeft De Gement in Vught en de omgeving van het Engelermeer ingericht als waterbergingsgebieden. Deze beschermen ‘s-Hertogenbosch tegen hoog water.
Dynamisch Beekdal

Het nieuwe beekdal biedt meer ruimte voor recreatie. We herstelden verloren gegane natuur. Zo voorkomt Aa en Maas wateroverlast in ‘s-Hertogenbosch.
Natte Natuurparel Moerputten en Vlijmens Ven

Aa en Maas herstelde de zeldzame natuur in de Moerputten en het Vlijmens Ven. De waterhuishouding van het natuurgebied en het achterliggende gebied verbeterde.
Contact
Ingrid Rijkers

- Functie
- Projectmanager
- Telefoon
- 073-61 58 269
- irijkers@aaenmaas.nl
Zoë Verdiesen

- Functie
- Projectleider
- Telefoon
- 06-42 20 66 67
- zverdiesen@aaenmaas.nl
Op deze pagina
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!