NK Maasheggenvlechten

10 maart 2019 (00:01 - 23:00 uur)
Oeffelt

Zondag 10 maart wordt voor de 14e keer het NK Maasheggenvlechten gehouden. Een evenement dat voorkomt op de Nederlandse lijst van Cultureel Immaterieel erfgoed.

 

Tientallen teams, met meer dan 120 deelnemers, gaan weer vlechten in de Maasheggen om de felbegeerde Gouden Hiep te bemachtigen. Zij nemen een stuk heg onder handen en werken volgens de Maasheggenstijl. Vanuit Waterschap Aa en Maas wordt uiteraard ook deelgenomen aan dit bijzondere evenement. Naast een stand is Waterschap Aa en Maas ook met 2 teams vertegenwoordigd.

 

De organisatie van het vlechten is ook dit jaar weer in handen van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (Slabox). Het kampioenschap is opgezet om het oude ambacht heggenvlechten in ere te houden. Sinds mensenheugenis vormen de Maasheggen de scheiding tussen kleine percelen weiland, en dat willen we zo houden. We proberen daarom ook burgers en bestuurders enthousiast(er) te maken voor beheer en behoud van de Maasheggen. 

 

Ook dit jaar weer veel randactiviteiten voor het publiek. Naast de wedstrijdvlechters zijn er tal van ondernemers en instanties aanwezig op het wedstrijdterrein. Het overkoepelende thema hiervan is: Streekproducten. Er zijn hapjes, biologische sappen, er is meidoornbloesemthee, heggebier enz. 

 

Natuurlijk worden de kinderen niet vergeten. Zij kunnen iets leuks maken bij het jeugd-IVN, kalfjes aaien, broodjes bakken, wilgen vlechten, enz. Het kinderprogramma is altijd zeer uitgebreid, en veel scholen in de regio worden erbij betrokken.

 

Kortom, meer dan voldoende redenen om familie, vrienden en kennissen ook uit te nodigen om op 10 maart tussen 11 en 16 uur naar Oeffelt te komen!

 

 

Voor de locatie en meer informatie zie http://www.maasheggen.nl/