Nieuwsservice 9 februari 2023


logo-header
Nieuwsservice 9 februari 2023

Minister Hugo de Jonge bezoekt NOVEX de Peel

2023-2-9-werkbezoek-minister-hugo-de-jonge

Woensdag 8 februari 2023 heeft Minister Hugo de Jonge een werkbezoek gebracht aan de Peel. Hij werd ontvangen door Mario Jacobs, voorzitter van de Stuurgroep NOVEX de Peel en de gedeputeerden Lia Roefs (provincie Limburg) en Elies Lemkes (provincie Noord Brabant). Het werkbezoek stond in het teken van de opgaven en kansen in het gebied.

Warm aanbevolen: rioolwater in je huis! met Aquathermie!

Aquathermie_2

Ja hoor, spoel je wc maar door, want wij worden er warm van. Van het rioolwater om precies te zijn. En met ons, in de toekomst, misschien wel 6000 gezinnen. Want op onze rioolwaterzuivering kunnen we warmte terugwinnen en transporteren naar woningen in Aarle-Rixtel en de Helmondse wijk De Eeuwsels. Te mooi om waar te zijn? Nee hoor, het kan. Die conclusie trekken we uit de haalbaarheidsstudie ‘De RWZI als warmtebron voor Aarle-Rixtel en De Eeuwsels’. Deze haalbaarheidsstudie voerden we samen uit met de gemeenten Helmond en Laarbeek.

Negen deelnemende partijen verkiezingen Aa & Maas

2023-2-7-stemmen

De waterschapsverkiezingen staan voor de deur. Dit betekent dat iedereen van 18 jaar of ouder op woensdag 15 maart mag stemmen. De deelnemende partijen voor de verkiezingen van het nieuwe bestuur van Aa en Maas zijn bekend.

Opnieuw bevergraverij in de Maasdijk: gangenstelstel van 15 meter gevonden

Beverdijk maasdijk met NTR opnamen_3

Vorige week verwijderden en herstelden we alweer een beverhol in de Maasdijk bij Haren. Onze muskusrattenvanger ontdekte onder water een gat met een doorsnee van 40 cm in het buitentalud (buitenkant van de dijk), wat uiteindelijk een 15 meter gangenstelsel(!) bleek te zijn. We hadden hiervoor geen enkel ander signaal dat er opnieuw een bever actief was in de dijk. Afgelopen jaar verwijderden we namelijk op precies dezelfde plaats een gangenstelsel van 18 meter uit de dijk.

Knagende steenmarter op rioolwaterzuivering Oijen

Steenmarter

Een steenmarter die onze rioolwaterzuivering in Oijen als woonadres heeft gekozen moet daar weg. Het diertje saboteert auto’s door aan kabels te knagen. ,,Straks legt hij de hele installatie stil en stroomt ongezuiverd water in de natuur", vertelt collega Gertjan Hensens, bedrijfsleider op de zuivering.

Videojournaal Cuijk-Ravenstein: het plan op hoofdlijnen is klaar

Cuijk-Ravenstein

Het plan op hoofdlijnen, het voorkeursalternatief, voor de dijkverbetering Cuijk-Ravenstein is klaar. Daarmee is de verkenningsfase afgerond en kan de planuitvoeringsfase kan beginnen. In het videojournaal van januari 2023 blikken we terug op de afgelopen anderhalf jaar en kijken we vooruit naar de komende periode.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.