Nieuwsservice 23 februari 2023


logo-header
Nieuwsservice 23 februari 2023

Aanslag waterschapsbelastingen vanaf eind februari in de bus

waterschapsbelasting

Vanaf eind februari ontvangen de inwoners en bedrijven in Oost-Brabant hun aanslagbiljet met gemeentelijke- en waterschapsbelastingen van de Belasting Samenwerking Oost Brabant (BSOB). Op dit aanslagbiljet staan de belastingen die je betaalt aan ons waterschap. Op het aanslagbiljet staat ook de WOZ-waarde van jouw woning of bedrijfspand.

31 nieuwe dijkwachten rijker, we zijn compleet!

Dijkwand

Op de vooravond van carnaval leidden we vorige week 31 aspirant dijkwachten op. Opgeteld bij onze 160 bestaande dijkwachten zijn we 191 dijkwachten sterk en daarmee compleet! De helft van de dijkwachtengroep bestaat uit eigen collega's en de andere helft uit inwoners van ons werkgebied. Een mooi voorbeeld van inwonersparticipatie! Door deze groepsgrootte kunnen we de langste dijkvakken inkorten op afstand.

Wandel mee in ’t Aa-dal Zuid op zondag 5 maart

Aa 1 (2)

Samen met de gemeenten Asten en Someren werken we aan een klimaatbestendig en natuurvriendelijk Aa-dal. Afgelopen jaar hebben we daarvoor flinke stappen gezet: graafmachines waren aan het werk bij de Aa, de Kleine Aa, de Beekerloop in Asten én de Slievense Loop (aanleg bassins) in Someren-Noord. Deze zijn inmiddels uit beeld verdwenen: de werkzaamheden zijn klaar. Dat vieren we samen met belangstellenden tijdens de publieksmiddag op zondag 5 maart.

11 maart waterdag in Oijen: Uitje voor jong en oud

Ontwerp zonder titel (39)

Zet alvast maar in je agenda: zaterdag 11 maart hebben we een superleuke open dag op de rioolwaterzuivering in Oijen. Tijdens onze Waterdag hebben we allemaal leuke en leerzame activiteiten voor alle leeftijden. Zo leer je alles over bevers, klimaatbewuste maatregelen in je eigen omgeving, medicijnresten in afvalwater en dijken. We leiden je graag rond over het terrein van onze rioolwaterzuivering. De gidsen van Natuurmonumenten verzorgen een excursie naar de Hemelrijkse Waard. En kinderen kunnen onder meer een kunstwerk maken met de Afvaljuf, zich laten schminken als mooie vlinder of bever en waterdiertjes vangen.

Leerlingen van Het Hooghuis ZuidWest helpen mee met de biodiversiteit bij Aa en Maas!

Leerlingen met de gemaakte nestkasten

Biodiversiteit staat bij ons hoog in het vaandel. Een grotere verscheidenheid aan planten en dieren zorgt voor schone lucht, voor schoon water en voor een gezonde bodem waar planten in kunnen groeien. Om meer biodiversiteit te creëren op onze eigen terreinen zochten we de samenwerking op met de middelbare school Hooghuis ZuidWest in Oss. De leerlingen van het profiel ‘Bouwen, Wonen en Interieur’ bouwden voor ons nestkasten voor vleermuizen en de grote gele kwikstaart. De leerlingen kunnen hun werk binnenkort bewonderen in het veld, bij gemaal Gansoijen en Spuisluis Crèvecoeur.

Nog 3 weken tot de waterschapsverkiezingen

2023-2-7-stemmen

Met nog drie weken te gaan tot 15 maart komen de waterschapsverkiezingen snel dichterbij. De campagne om kiezers te overtuigen om te gaan stemmen is ook van start gegaan. Met een landelijke televisiecommercial worden de verkiezingen extra onder de aandacht gebracht.

16 internationale studenten uit Libanon, Kenia, Guyana, Liberia, Iran, Myanmar, Sierra Leone, Uganda, Nigeria en Zambia op bezoek bij Aa en Maas

Edwin Hes met internationale studenten_1

Woensdag 15 februari was er een groep van 16 internationale studenten uit Libanon, Kenia, Guyana, Liberia, Iran, Myanmar, Sierra Leone, Uganda, Nigeria en Zambia op bezoek bij Aa en Maas. Ze volgen op dit moment een cursus over biomonitoring als onderdeel van een Master of Science opleiding aan het IHE-Delft Institute for Water Education. Mieke Moeleker van Aquon en onze eigen collega Edwin Hes (adviseur gezond en schoon water) ontvingen de studenten bij Aa en Maas.

Tijdens laatste vergadering voor verkiezingen stemt algemeen bestuur Aa en Maas in met het verder versterken van dijken voor onze waterveiligheid

2023-2-17-vergadering-ab

Al zitten we vlak voor de waterschapsverkiezingen op 15 maart, het algemeen bestuur van Aa en Maas gaat gewoon door met het nemen van belangrijke besluiten. Zo is tijdens de laatste vergadering op vrijdag 17 februari onder andere besloten ruim € 20 miljoen beschikbaar te stellen voor de planuitvoering van dijkversterkingsproject Meanderende Maas (traject Ravenstein-Lith) en de verkenning van het dijktraject Lith-Bokhoven.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.