Nieuwsservice 6 april 2023


logo-header
Nieuwsservice 6 april 2023

Onthulling grondwaterbuis in natuurtuin 't Bundertje in Veghel

Grondwater_8

In natuurtuin ’t Bundertje in Veghel heeft wethouder Jan van Burgsteden woensdagochtend 5 april een grondwaterpeilbuis onthuld. Doel van de installatie is om bij kinderen bewustzijn over het grondwater te bevorderen. Kinderen van basisschool de Uilenbrink mochten meteen aan de slag om zelf het grondwater te onderzoeken. Op een interactief scherm wat hangt in de natuurtuin kan iedereen meer info verkrijgen over de actuele grondwaterstand, de grondwaterstand in het verleden en de relatie met neerslag. Dit scherm communiceert direct met de sensoren in de grondwaterzuil. Deze buis is mede mogelijk gemaakt met onze subsidie voor educatie, recreatie en participatie.

Maaiseizoen van start met meer oog voor duurzaamheid en ecologie

2023-4-6-maaien

Hier en daar zijn we al gestart met het maaien van sloten en beken. Uiteraard houden we hierbij rekening met het broedseizoen. Daarnaast zijn er wat veranderingen doorgevoerd aan ons jaarlijks maaionderhoud. We gaan op meerdere plekken emmissieloos werken en hebben bij de uitvoering nog meer oog voor duurzaamheid en ecologie. We hebben het werk voor de 6 nieuwe bestekken aan 5 verschillende aannemers gegund.

Wat mag wel en niet langs de slootkant?

2023-4-5-wat-mag-wel-niet-langs-slootkant

Voor het goed aan- en afvoeren van water is slootonderhoud nodig. Om dit goed en veilig te kunnen doen, hebben we ruimte nodig. Wij vragen je hiervoor een strook langs de sloot of beek vrij te houden. Die onderhoudsstrook gebruiken we om met een machine de sloot te maaien, het maaisel neer te leggen en voor het inspecteren van de stabiliteit van de oevers. De breedte van de onderhoudsstrook is afhankelijk van de locatie en is maximaal 5 meter. Er mogen geen obstakels opstaan die het onderhoud hinderen. Zijn deze er wel, dan kunnen onze toezichthouders vragen deze weg te halen.

Vacature Technicus: word jij de nieuwe collega van Brian en Joost? Kijk de video!

Brian van Berne vacature

Word jij de nieuwe collega van Brian en Joost? Zij zoeken namelijk een Technicus voor de rioolwaterzuivering in Oijen. Je krijgt binnen Aa en Maas volop doorgroeimogelijkheden en ontwikkelkansen. Zo begon Joost 7 jaar geleden als stagiair en werkt hij hier na al die jaren nog steeds met enorm veel plezier. Je kunt ook aan de slag bij ons via een BBL-traject. En we bieden ontwikkelprogramma's aan voor vakinhoudelijk professionals (VIP's)!

Meerjarige samenwerkingsovereenkomst Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o.

2023-4-5-samenwerkingsovereenkomst

Op 30 maart 2023 hebben diverse gemeenten in Noord-Limburg en in Oostelijk Brabant samen met Waterschap Aa en Maas een nieuw convenant voor de periode 2023-2025 ondertekend. De stip op de horizon is het verkrijgen van de Unesco Geopark-status voor dit gebied, dat zich kenmerkt door een uniek ondergronds breukenstelsel. Maar deze provinciegrens overschrijdende samenwerking biedt volgens de bestuurders kansen, om ook op andere onderdelen belangrijke stappen te zetten.

Kijktip donderdag 6 april 17.00 uur Omroep Brabant: Onze droogtecoördinator Jos Kruit in serie Droogte in Brabant

Droogte in Brabant met Jos Kruit

In deze 9-delige serie Droogte in Brabant bij Omroep Brabant laat droogtecoördinator Jos Kruit zien hoe we bij Someren de ooit rechtgetrokken Aa weer laten slingeren. Zo houden we regenwater langer vast in het gebied. Een maatregel tegen verdroging die ook nog eens hele mooie natuur oplevert. In de uitzending ook unieke, historische beelden uit de tijd dat we dachten dat water snel afvoeren een goed idee was. De uitzending Droogte in Brabant is om 17.00 uur te zien bij Omroep Brabant en wordt ieder uur herhaald.

Kletsnatte maand maart zorgt voor grondwaterbuffer voor dit voorjaar

Kaart grondwaterstanden 4-4-2023

Vorige maand communiceerden we nog over een droge februarimaand. Maart was in tegenstelling tot februari een kletsnatte maand. Verspreid over het gebied viel er tussen de 100 en 140mm regen. De grondwaterstanden zijn ten opzichte van vorige maand hard gestegen en zijn momenteel overal normaal of (veel) hoger voor deze tijd van het jaar. Er is dan ook een behoorlijke grondwaterbuffer richting het komende voorjaar opgebouwd. Wat dit betekent en hoe het watersysteem er verder voorstaat, lees je in dit waterbericht van maart 2023.

Grasland beregenen met grondwater vanaf 1 april toegestaan

2023-4-3-rijplaat-stuw_

In januari is veel regen gevallen. Net zoals de afgelopen weken. Dankzij deze regen en de verschillende maatregelen die genomen zijn, komt er geen onttrekkingsverbod voor grondwater op 1 april. De waterschappen bereiden zich het hele jaar voor op droogte en verdroging. En dat doen we niet alleen. Samen met de agrarische sector, natuur-/terreinbeheerders, Rijkswaterstaat en de provincie kijken we naar de juiste maatregelen om water vast te houden en het grondwater zo goed mogelijk aan te vullen. En omdat het elk moment weer droog kan worden, is het belangrijk dat we water blijven vasthouden. Want het hele jaar door geldt dat elke druppel telt!

Waterbodemonderzoek Lage Raam

Lage Raam

Waterschap Aa en Maas gaat de Lage Raam natuurlijker inrichting. Ter voorbereiding op de uitvoering van de maatregelen worden er de komende periode onderzoeken gestart. We starten met de waterbodem.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.