Nieuwsservice 1 september 2022


logo-header
Nieuwsservice 1 september 2022

Grote natuurbrand in De Peel in Limburg

2022-08-30 Brand in de Peel

Sinds half zeven vanmorgen woedt er een grote brand in natuurgebied Mariapeel bij Griendtsveen. Dit is een natura2000 gebied in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. Er is flinke rookontwikkeling die ook duidelijk zichtbaar is in ons werkgebied. De brandweer is onder andere met blushelikopters en brandweerwagens al de hele dag druk met het blussen van de brand. De verwachting is dat de brand stopt bij de Helenavaart en niet overslaat naar de Brabantse zijde van de Peel.

De toekomst van ons water volgens de Matroesjka-aanpak: Schoon, zoet en circulair

H2O

In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. Om dat te bereiken EN te zorgen dat de beschikbaarheid van schoon zoet water te borgen en de kwaliteit van ons grond- en oppervlaktewater te verbeteren zijn goede ideeën nodig. Onze collega’s Ferdinand Kiestra (innovator) en Nicole Homeijer (regisseur circulaire economie en klimaat) en oud collega’s Maurice Ramaker (transdisciplinair verduurzamingsadviseur bij RINVER) en Maarten Nederlof (beleidsadviseur schoon en gezond water bij waterschap Rijn en IJssel) schreven hier samen een artikel over in vakblad H2O waternetwerk.

Waterbericht augustus 2022: hele maand stond in het teken van droogte

Droogvallende sloot_1

De maand augustus verliep erg droog. Er viel veel minder neerslag dan gemiddeld in de maand augustus valt. De grondwaterstanden staan over het algemeen op een erg laag niveau voor de tijd van het jaar. In dit waterbericht lees je hoe het watersysteem ervoor staat, welke maatregelen we nemen, wat de verwachting is voor de komende periode en hoe we omgaan met de aanhoudende droogte.

Ondanks iets lagere temperaturen toch nog steeds veel blauwalg

Algen in oppervlaktewater-medium

Ook al is het momenteel koeler dan afgelopen weken: de blauwalgen zijn zeker nog niet weg. Het heeft niet geregend en ook de komende dagen lijkt het droog te blijven. Hierdoor is er weinig stroming in het water, waardoor de concentraties blauwalgen hoog blijven. Ondanks dat het iets koeler is, willen we benadrukken dat je dus nog steeds op moet passen als je in het water wil pootje baden, zwemmen, suppen of varen. Datzelfde geldt voor (huis)dieren.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.