Nieuwsservice 23 juni 2022


logo-header
Nieuwsservice 23 juni 2022

Spuitwagen met pesticiden in Roode Beek Wanroij

werkzaamheden

Woensdagavond om 21.30 uur is een spuitwagen met pesticiden in de Roode Beek bij Wanroij terecht gekomen. De boer die de wagen bestuurde, meldde dit meteen bij ons waterschap. Hierdoor konden we snel en adequaat handelen om verspreiding van de pesticiden te stoppen. Er is geen gevaar meer voor de gezondheid van mens en dier.

Onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater in Zuidoost-Brabant

Onttrekkingsverbod oppervlaktewater 2 gebieden

Ten zuiden van Helmond viel er dit jaar aanzienlijk minder regen dan in de rest van ons werkgebied. Daar is het grondwaterpeil dan ook het laagst en zakt het water in sloten en beken weg. Daarom stellen we per vandaag een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater in. In het zuidoostelijk deel van ons werkgebied mag geen water meer uit sloten en beken worden gehaald om akkers te beregenen of tuinen en sportvelden te besproeien.

Dinsdag 28 juni digitale informatieavond herinrichting Sint Jansbeek

Sint Jansbeek bij Groeningen

Op dinsdag 28 juni 2022 van 19.00 uur tot 20.00 uur organiseert waterschap Aa en Maas een digitale informatieavond over de herinrichting van de Sint Jansbeek. Waterschap Aa en Maas gaat de Sint Jansbeek ontwikkelen tussen Vierlingsbeek en de Maas bij Sambeek tot een meer natuurlijke beek. Tijdens de informatieavond wordt het voorlopige inrichtingsontwerp gepresenteerd.

Pomp Sambeekse Uitwatering aangezet tegen droogte

Sambeekse Uitwatering_1

Het wordt weer warmer en droger. Daarom hebben we de pomp bij de Sambeekse Uitwatering aangezet. Hiermee blijven we het achterliggende gebied (Oeffeltse Raam) van water voorzien. Sinds 2019 plaatsen we deze pomp iedere zomer om in droge periodes water vanuit de Maas het gebied in te pompen.

Wielrennende waterschappers vragen aandacht voor klimaat

Wielrennen

Op 20 juni fietsten meer dan twaalfhonderd wielrenners de ClimateClassic: een fietstocht van Breda naar Groningen om aandacht te vragen voor de gevolgen en het voorkómen van klimaatverandering. Met z’n allen vormden ze een kleurig lint dat over de NAP-nulmeterlijn van Nederland slingert. Onze bestuurders Ernest de Groot en Peter Ketelaars fietsten ook mee.

Zo beschermen we onze dijken in droge tijden

Hertogswetering_dijkcontrole2-medium

Het komt steeds vaker voor dat er langere tijd geen druppel - of in elk geval weinig - regen valt in ons land. Een gevolg daarvan is dat het grondwater in Brabant daalt. Dat leidt tot grote zorgen. Wellicht vraag je je af of deze verdroging ook invloed heeft op de conditie van de dijken in ons gebied.

Vers in het digitale schap: ons jaarverslag 2021

Het jaarverslag 2021 is afgelopen vrijdag unaniem vastgesteld door ons algemeen bestuur en staat vanaf nu op de website. Je leest wat er vorig jaar aan geld binnen kwam en wat we daarmee gedaan hebben. Nieuw: ons jaarverslag in één oogopslag (misschien twee 😉)

Neem een kijkje in Gemaal Van Sasse en museumgemaal Caners

2022-04-14 gemaal van Sasse

Iedere laatste zondag van april t/m september stellen we gemaal Van Sasse in Grave en museumgemaal Caners in Gewande gratis open voor publiek. Rondleiders leggen uit hoe een gemaal werkt en nemen bezoekers mee terug in de tijd. De gemalen zijn geopend tussen 11.00 en 16.00 uur en liggen op twee prachtige plekken aan de Maas waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.