Water-ontdek-dag voor het hele gezin in Oijen


27 september 2019

Waar gaat het afvalwater eigenlijk precies naar toe, nadat je het toilet hebt doorgespoeld? Ben jij benieuwd hoe het afvalwater gezuiverd wordt en wat er bij komt kijken? Wil je weten welke techniek hier achter schuilt? Dat ontdek je tijdens de open dag op 6 oktober bij de rioolwaterzuivering van waterschap Aa en Maas in Oijen. Van 11.00-16.00 uur staat de poort open aan Parallelstraat 1 in Oijen.

Wat gebeurt er met het gezuiverde water in Oijen?

Ontdek tijdens een rondleiding hoe het afvalwater gezuiverd wordt. En zie met eigen ogen dat we het gezuiverde water weer teruggeven aan de natuur. Dat is belangrijk voor planten en dieren die leven in en rond het water en voor het waterpeil in sloten en beken. Na afloop van de rondleiding krijg je een gratis frietje voor de lekkere trek!

Het werk in het gebied van Aa en Maas

Er gebeurt nog veel meer bij het waterschap. Aa en Maas zorgt voor de dijken, zodat inwoners droge voeten houden. We houden het waterpeil nauwkeurig in de gaten. Daarom is onderhoud en beheer van onze gemalen en stuwen van groot belang. Sloten moeten gemaaid worden voor een goede doorstroming van het water. Ook handhaving en controles zijn belangrijk. Tijdens de open dag maak je kennis met al het werk van het waterschap!

Informatietuin

De rondleiding begint en eindigt in de informatietuin. Hier vind je meer informatie over: de werkzaamheden van district Hertogswetering, dijkverbetering traject Ravenstein – Lith, klimaatverandering en over wat jij én wij kunnen doen om onze omgeving zo goed mogelijk voor te breiden op weersextremen. Leer meer over het klimaat in onze klimaatwagen Kate, speel het watertafelspel en ontdek de watermaquette.

Excursie

Ben je niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn op de open dag, maar wil je wel weten hoe een rioolwaterzuivering werkt? Plan dan een excursie met rondleiding. Zowel basisscholen, verenigingen, bedrijven, studenten als andere belangstellenden zijn welkom. Kijk voor alle informatie op onze website: https://www.aaenmaas.nl/regelen/excursie/