Kopie van Vragen en antwoorden
Dit zijn wat voorbeeldvragen gekopiëerd van rijksoverheid.nl
Zoeken in de index
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken. Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben. En moet je een voldoende of goed hebben voor CKV en Lichamelijke opvoeding.
sdfsdfsdfsdf | sdfsdf | sdfsdf |
---|---|---|
sdf | sdf | sdf |
sdf | sdf | sdf |
sdf | sdf | sdf |
De rekentoets telt mee voor het vwo-examen. Je moet minimaal een 5 halen om te slagen voor de rekentoets. Daarnaast * mag je voor maximaal 1 van de 4 onderdelen Engels, Nederlands, wiskunde en de rekentoets een 5 halen. De rest moet 6 of hoger zijn. Je hebt voor de rekentoets 4 kansen, verspreid over 2 jaar. www.infoprojects.nl en een interne link naar home en een download (gif, 14 kB)..
Cijfer telt niet mee voor gemiddelde cijfer van het centraal examen (h3)
Het cijfer voor de rekentoets telt niet mee voor het gemiddelde eindcijfer. Het kan geen andere eindcijfers compenseren.
Cijfer telt wel mee voor judicium cum laude (h4)
Het cijfer voor de rekentoets telt wel mee voor het judicium cum laude. Om in aanmerking te komen moet je minimaal een 7 halen als eindcijfer voor de rekentoets. Verder moet het gemiddelde van alle eindcijfers, inclusief het cijfer voor de rekentoets, minimaal een 8 zijn.
Dit is vet
Cijfer rekentoets krijg je na een maand
Je ontvangt het cijfer ongeveer een maand nadat je de rekentoets hebt gemaakt. Je krijgt dit via je school. Het cijfer voor de rekentoets staat net als de gewone vakken op de cijferlijst bij je diploma.
Een tabel zou ook moeten kunnen.
Je kunt vrijstelling krijgen voor examenvakken voor vwo, havo en vmbo. Bijvoorbeeld bij een leerprobleem met (een vreemde) taal. Voor het vrijgestelde vak moet een even zwaar vervangend vak komen.
Vrijstelling voor sommige vakken
Voor sommige vakken kun je onder bepaalde voorwaarden vrijstelling krijgen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Door een lichamelijk handicap kun je niet meedoen met de gymlessen. Je kunt dan vrijstelling krijgen van het vak Lichamelijke opvoeding.
- Je hebt je havo-diploma gehaald en gaat naar het vwo. Je kunt dan vrijstelling krijgen voor Algemene natuurwetenschappen en Maatschappijleer. Op het atheneum hoef je dan ook het vak Culturele en kunstzinnige vorming (ckv) niet meer te volgen.
- Op het atheneum kun je in bijzondere gevallen vrijstelling krijgen voor de tweede vreemde taal.
Heb je een klacht over de leiding of het personeel van je school? Dan kun je die indienen bij de klachtencommissie van je school. Bij de commissie van beroep kun je in beroep gaan tegen een maatregel van je school. Met klachten over het eindexamen kun je terecht bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Denk je dat een centraal examen niet volgens de regels is afgenomen? Dan kun je dat aangeven bij de Inspectie van het Onderwijs.
Klachtencommissie van de school
Je kunt bij de klachtencommissie van je school terecht met klachten over gedrag en beslissingen van:
- de leiding van de school;
- het personeel van de school.
Elke school heeft een klachtencommissie. In de schoolgids staat informatie over hoe je een klacht indient. En welke termijnen daarvoor gelden.
Commissie van beroep bij centraal examen voortgezet onderwijs
De directeur van je school kan maatregelen tegen je nemen als je het examenreglement overtreedt. Hij kan bijvoorbeeld beslissen dat je niet mag deelnemen aan het examen. Ben je het oneens met de maatregel van de directeur? Dan kun je in beroep gaan bij de commissie van beroep. Het adres en de samenstelling van de commissie van beroep staan in het examenreglement van jouw school.
Een school moet het werk van het centraal examen bewaren tot minimaal 6 maanden na de uitslag. Dit geldt ook voor de bijbehorende cijferlijst. Leerlingen kunnen in die periode hun examen inzien. Bij het werk horen ook de opgaven die de leerling gebruikte bij de centrale examens. Voor schoolexamens geldt geen bewaartermijn.
Geen bewaartermijn schoolexamen
Scholen bepalen zelf of en hoe lang ze de gemaakte opgaven van schoolexamens bewaren. Meestal legt de school een examendossier aan. Hierin bewaart de school:
- de cijfers van toetsen;
- praktische opdrachten;
- handelingsopdrachten;
- werkstukken.
Inzien examenwerk
De leerling en de ouders of wettelijke vertegenwoordigers mogen het werk voor het (centraal) examen en de cijferlijst op school inzien. Hierbij moet een vertegenwoordiger van de school aanwezig zijn.
Meer vragen?
Kijk dan eens op de website van de Rijksoverheid.